VERIFICĂRI. Grădina Zoologică Bucov este pericol public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizitatorii şi-au riscat viaţa în fiecare zi, în ultimii doi ani, de când a fost dat în folosinţă adăpostul jaguarului. Lucrările de construcţie a „casei" în care a fost ţinută felina au fost executate de mântuială.

Asta reiese din raportul întocmit de către Inspectoratul Judeţean în Construcţii Prahova, în urma controalelor efectuate la Zoo după evadarea jaguarului din spaţiul „securizat" special amenajat pentru el.

Concluziile echipei de experţi care a verificat zilele trecute felul în care au fost ridicat adăpostul felinei arată că lucrările de construcţie sunt de o calitate îndoielnică şi că documentaţia tehnică pentru împrejmuirea „moşiei" jaguarului nu a fost respectată. 

În decembrie 2009 informam cititorii despre costurile exorbitante ale adăpostului în care a fost mutat animalul exotic: peste 500.000 de lei.

Noi am întocmit un act de control, în care am trecut care sunt deficienţele constatate la Zoo. Am găsit neconformităţi  în proiectare, execuţie şi în modul de urmărire a lucrărilor. Prin urmare am aplicat patru amenzi,  în cuantum de până la 4.600 de lei fiecare. În continuare, facem o expertiză tehnică în urma căreia îi vom comunica constructorului o soluţie pentru reproiectarea adăpostului. Un eveniment ca acela care a avut loc în urmă cu o săptămână şi jumătate se putea întâmpla oricând la Grădina Zoologică de la Bucov. Norocul a fost că, în acel moment, nu erau vizitatori", ne-a declarat Nicolae Oprescu, directorul Inspectoratului în Construcţii Prahova.

Grădina Zoo rămâne închisă publicului

Printre principalele deficienţe enumerate în raportul inspectorilor este menţionat şi faptul că aproape toată „confecţia metalică prezintă abateri de la montaj peste cele admise de normele tehnice în vigoare (a se vedea distanţa de aproximativ 2 cm dintre panoul de tâmplărie cu geam nr. 2 - din dreapta celui prăbuşit - şi panoul metalic montat deasupra acestuia)", dar şi că lucrările de tâmplărie nu sunt făcute „ca la carte".

Ca reacţie la cele constatate de ITC Prahova, Cătălin Vlad, directorul Grădinii Zoologice Bucov, a declarat că nu se consideră vinovat de cele întâmplate, pe motiv că mandatul său a început după ce a fost inaugurat adăpostul jaguarului. „Tot ce vă pot spune este că nu vom mai avea program cu publicul până când nu se vor face reparaţiile de rigoare. Sunt verificate toate adăposturile animalelor aflate în captivitate", a spus Cătălin Vlad.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite