PLOIEŞTI Ocolul Pământului cu ajutorul unui urs de pluş FOTO şi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revenit recent de la Polul Sud, ursul Theodore a ajuns, săptămâna trecută, la Ploieşti. Simpaticul animal din pluş face parte dintr-un inedit program de învăţare lansat de o şcoală din SUA

Ursuleţul Theodore este ambasadorul prieteniei şi al învăţăturii. Aşa l-au denumit reprezentanţii unei şcoli din Leesburg, statul american Florida, care din 2007 trimit simpatica mascotă în diferite colţuri ale lumii. Revenit, la finalul lui 2011, dintr-o călătorie făcută în Antarctica, pentru a studia vieţuitoarele de pe fundul oceanului, şi apoi Noua Zeelandă, ursul călător a ajuns, săptămâna trecută, la copiii de clasa a şaptea din Colegiul Naţional „Nichita Stănescu" Ploieşti. Vizita în România este cea de-a 15-a călătorie pe care o face.

image

Click pe imagini pentru fotogalerie

Pentru copii şi profesori, vizitele ursuleţului de pluş reprezintă o minunată ocazie de a învăţa despre valorile şi tradiţiile altor culturi. În coletul poştal în care ajunge Theodore, de fiecare dată se mai găsesc paşaportul său şi un jurnal „de bord". Cărţulia este structurată pe modelul „oracolelor" care circulau, pe vremuri, prin şcoli. În primele pagini este un simpatic mesaj din partea lui Theodore, despre obiceiurile copiilor americani, iar restul jurnalului trebuie completat de elevii care îl găzduiesc. Învăţătoarea din Statele Unite care a lansat ineditul proiect de schimburi de experienţă, Karen d'Annecy, le citeşte copiilor de clasa I despre experienţele trăite de Theodore şi despre tradiţiile din ţările pe care le-a vizitat. La rândul lor, cei care-l găzduiesc în călătoriile sale pot urmări pe blogul învăţătoarei, la adresa mrsdannecy.blogspot.com, fotografii, filmări şi povestiri din celelalte vizite.

Valori şi tradiţie

Pe lângă schimbul de experienţă, găzduirea ursului din pluş reprezintă, pentru copiii de clasa a VII-a din Ploieşti, şi un prilej de a-şi aminti valorile tradiţionale româneşti. „Fiecare copil va avea ocazia să scrie în jurnal despre preferinţele sale, despre obiceiurile noastre, despre mâncarea tradiţională. Pentru că ursul va ajunge înapoi în America aproape de 1 martie, vrem să le trimitem copiilor de acolo mărţişoare. De asemenea, ne-am propus să le prezentăm costumele populare şi câteva dansuri populare, să le trimitem un filmuleţ. Mai vrem să le traducem un basm românesc, mai ales că basmele au în ele o morală puternică şi înfăţişează trăsăturile poporului", ne-a povestit Andreia Sersea, profesoară de engleză la C.N. „Nichita Stănescu" Ploieşti.

Vedeţi aici videoclipurile de la precedentele călătorii!

Programul inedit îi mai învaţă pe copiii din ţările vizitate că, dincolo de bariera de câteva mii de kilometri care-i despart, pot avea curiozitaţi sau preferinţe comune. „Theodore vrea să afle cum sunt casele noastre, mâncărurile tradiţionale, dacă ne îmbrăcăm la fel ca cei din Statele Unite, ce sporturi facem, cum arată şcoala noastră", a povestit Adina Dumitrescu, elevă la Colegiul „Nichita Stănescu".

Ambasadorul din pluş

La revenire, copiii americani învaţă câte ceva despre România, două-trei cuvinte în română şi gustă din reţetele primite. „Theodore este ambasadorul prieteniei şi învăţăturii. Este al cincilea an de când călătoreşte prin lume. A fost în Brazilia, Irlanda (de două ori), Spania, Italia, Australia, Papua Noua Guinee, Franţa, Canada, Rusia, India, Africa de Sud şi China. De fiecare dată când Theodore pleacă într-o călătorie, noi învăţăm despre ţara sau continentul pe care le vizitează. Gustăm mâncare specifică acelei zone, ascultăm muzică, învăţăm câteva cuvinte din limba respectivă şi citim cărţi din literatura acelei ţări. Ne folosim şi cunoştinţele de cartografie ca să îi urmărim traseul", scrie învăţătoarea Karen d'Annecy pe blogul său. Ursul se mai întoarce din fiecare călătorie cu o „viză" pe paşaport şi o insignă cu drapelul naţional, prinsă de salopetă. România a fost aleasă pentru că părinţii uneia dintre elevele din Leesburg sunt de-aici.

 „Călătorim cu ajutorul lui"

Theodore şi-a început călătoriile în anul 2007 şi a reuşit să ajungă deja pe toate continentele. Înainte de a veni la Ploieşti, a avut o expediţie de durată la Polul Sud, la staţia ştiinţifică americană de la McMurdo, alături de un profesor din Delaware. Ursul a însoţit echipa de cercetători inclusiv în timpul scufundărilor în apele îngheţate făcute pentru a studia adaptările la mediu ale viermilor care trăiesc pe fundul oceanului. La finalul expediţiei, profesorul american a făcut un popas în Noua Zeelandă. La întoarcere, copiii au fost captivaţi de peisajele din cele două regiuni şi au admirat fotografiile cu păsări kiwi sau cu pinguini cu ochi galbeni, una dintre cele mai rare specii de pinguini de pe Planetă. De la vizita făcută în China, Theodore s-a întors cu fotografii cu faimoşii războinici din teracotă. „Călătorim şi noi prin intermediul lui Theodore şi pot spune că a fost o distracţie foarte mare", a povestit Karen d'Annecy pentru publicaţia „Daily Commercial", care-a publicat un articol înainte de trimiterea coletului spre România.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite