Urșii din zona Azuga, capturați și relocați. Un exemplar agresiv este încă liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un urs cu comportament deviant este liber în zona Azuga. Foto Adevărul
Un urs cu comportament deviant este liber în zona Azuga. Foto Adevărul

Evenimentele recente în care doi oameni și-au pierdut viața după ce au fost atacați de urși readuc în discuție problema acestor animale aflate în pădurile din Prahova

Pentru că populația de urși din zonă este foarte mare, acțiunile de recoltare și relocare a urșilor identificați pe fondul cinegetic nr.26 Azuga, aflat în gestiunea Ocolului Silvic Azuga din cadrul Direcției Silvice Prahova au început încă de pe 1 iulie.

Până pe 20 septembrie, au fost capturate și relocate pe fondul cinegetic nr. 28 Telejenel, gestionat de Ocolul Silvic Măneciu, 11 exemplare de urși, dintre care patru adulți (trei femele și un mascul) și șapte pui.

De asemenea, două exemplare (masculi) au fost împușcate, deși acordul Direcției Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor a fost pentru trei exemplare de masculi cu comportament deviant.

Un exemplar nu a mai fost recoltat deoarece s-a solicitat de către Asociația de Protecție a animalelor „Milioane de prieteni" din Brașov, capturarea și relocarea acestuia la Sanctuarul de urși „Liberty Zărnești".

Ulterior, această asociație a renunțat să primească custodia acestui exemplar, iar Direcția Silvică Prahova a inițiat demersurile în vederea obținerii aprobărilor pentru  recoltare.

Pentru cele trei exemplare, considerate agresive, autoritățile au primit foarte multe sesizări din partea oamenilor care locuiesc în zonă. Aceștia s-au trezit cu animalele în gospodării și chiar în case.

Reprezentanții Direcției Silvice Prahova și ai Parcului Natural Bucegi monitorizează în continuare exemplarele de urs cu comportament deviant, luându-se toate măsurile care se impun pentru a nu pune în pericol siguranța cetățenilor de pe raza orașelor Azuga și Bușteni, inclusiv bariere de hrană.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite