Update: Au furat 600.000 de euro cu carduri clonate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mascaţii şi procurorii DIICOT au descins, ieri, în 21 de locuinţe din Prahova, şi au reţinut pentru audieri 35 de persoane, suspecte că ar face parte dintr-o reţea de falsificatori de carduri care a operat în toată Europa.

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Ploieşti au reuşit să pună cap la cap acuzaţiile care vizau două grupuri infracţionale. Membrii reţelei de indivizi acuzaţi de săvârşirea a mii de infracţiuni informatice, au acţionat în ţările Europei, dar şi în Australia, în perioada 2008 – 2010. Ei erau organizaţi în două grupuri, ai căror lideri sunt doi ploieşteni, respectiv Nicolai Bârsan, de 41 de ani şi Nicolae Manea, de 45 de ani.

Potrivit unor surse judiciare, cel mai vechi în branşă este finul, dar şi unul dintre locotenenţii interlopului Ion Clămparu. Bârsan a mai fost prins în urmă cu şapte ani, la Praga, având asupra lui dispozitive de copiere a cardurilor. El a fost condamnat atunci şi a făcut doi ani de închisoare. ”Nu sunt vinovat de nimic. Nu am falsificat carduri şi nu am făcut nimic altceva. M-au luat degeaba. În trecut e adevărat că m-am ocupat cu asta dar nu mai fac”, a declarat Nicolai Bârsan, înainte de a fi audiat de procurori. Anchetatorii nu cred însă în nevinovăţia suspecţilor, şi au şi probe care să-i incrimineze. Din locuinţele celor reţinuţi au fost ridicate echipamente pentru falsificarea cardurilor, scannere şi laptopuri.

Cum erau falsificate cardurile

În cei doi ani cât se presupune că au operat falsificatorii, procurorii spun că mii de cetăţeni străini au fost păgubiţi. Cele două grupuri operau în Australia, Belgia, Polonia, Portugalia, Cehia, Grecia şi Germania. Practic, cu ajutorul unor guri de bancomat false, acopereau tastatura originală a ATM-ului. Deasupra aveau montată o cameră de luat vederi cu ajutorul căreia puteau afla codul pin atunci când era tastat. Cu un alt dispozitiv erau clonate cardurile, cele reinscripţionate fiind folosite pentru a scoate din contul păgubiţilor sume importante de bani. Anchetatorii au reuşit, în primă fază să stabilească un prejudiciu de peste 600.000 de euro. ”Au reuşit să adunăm până acum la dosar, 1200 de numere de card falsificate. Sunt însă destui cetăţeni străini care nu au reclamat că le-au dispărut banii de pe card aşa că numărul păgubiţilor poate fi mult mai mare”, a declarat Ionuţ Botnaru. Procuror şef DIICOT Ploieşti.

Minicazinoul de acasă

Procurorii însoţiţi de un număr impresionat de mascaţi şi luptători ai jandarmeriei, au descins la şase dimineaţa în 21 de locuinţe aparţinînd celor supecţi. La casă finului lui Clămparu din Ploieşti, anchetatorii au avut parte şi de o surpriză. În vila lui Nicolai Bârsan, liderul unuia dintre grupurile de falsificatori, ara organizat un mini-cazinou în toată regula. 17 persoane, printre care interlopi cunoscuţi în ploieşti sub numele de Jan Mimianu sau Dinţişor, au fost surprinşi pe cînd jucau poker.

”Eram la o petrecere, jucam şi noi o carte şi au tăbărît mascaţii pe noi. Nu sunt vinovat de nimic şi nu am nici o legătură cu nici un card falsificat”, ne-a declarat Radu Vasile, zis şi Jan Mimianu. Din cele 35 de persoane aduse la Parchet pentru audieri, au fost reţinute pentru 24 de ore, doar 17. printre ei şi finul lui Clămparu, Nicolai Bârsan, bănuit a fi capul uneia dintre grupările de falsificatori. Cu toţii riscă închisoarea pentru săvîrşirea de infracţiuni informatice şi falsificare de mijloace de plată electronică.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite