Ploieşti: Uniforma este o povară pentru copiii nevoiaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că uniformele şcolare sunt obligatorii în şcoli, unii dintre dascălii prahoveni nu pot impune o ţinută obligatorie

Uniformale şcolare, pe care elevii prahoveni trebuie să le poarte în timpul activităţii lor în unităţile de învăţământ, reprezintă pentru unii dintre ei doar un aspect imposibil de realizat. Lipsa banilor, dar şi faptul că aceste haine trebuie schimbate de la an la an, copiii dezvoltându-se continuu, îi determină pe părinţi să nu fie de acord cu adoptarea uniformelor.

„Familia Marin are patru copii la noi la şcoală şi alţi şase acasă, singurul membru al familiei care lucrează fiind tatăl copiilor. Cel mai mic dintre elevi este clasa a II-a, mai este unul clasa a III-a, altul tot în a III-a dar la programul «A doua şansă», iar cel mai mare este clasa a VII-a. Sunt foarte mulţi copii care provin din familii numeroase în care sunt şcolarizaţi mai mulţi fraţi în şcoala noastră”, explică directorul Şcolii Generale Numărul 13, profesorul Aurel Ilie.

Acesta spune că nu este de acord cu impunerea unei uniforme şcolare, mai ales că elevii, indiferent de posibilităţile financiare ale familiilor lor vin îmbrăcaţi decent, sunt curaţi şi nu deranjează prin modul în care arată. „Suntem amărâţi şi nu ne permitem aşa ceva, pentru că nici bani de rechizite nu am avut, am primit gratuite ca să aibă copii pe ce să scrie. Nu vrem uniforme, pentru că nu avem bani cu ce să le plătim”, spune Florea Jianu, un părinte.

Ieftine, dar nu pentru toţi
În medie, pentru un costum părinţii trebuie să scoată din buzunar cel puţin 60 de lei, dacă este achiziţionat din Obor sau din pieţe, dar poate fi şi mai scump, de aproximativ 100 de lei, dacă este cumpărat din magazine sau chiar 160 de lei dacă este făcut pe comadă, din materiale de calitate. Unele şcoli au adoptat însă o ţinută compusă din blugi, cămăşi, bretele şi cravate şi opţional, un  sacou.

Acesta costă cu mult mai puţin decât costumele, adică între 50 şi 150 de lei. „Eu am doi copii la şcoală şi nu am cum să le cumpăr uniforme pentru că abia dacă avem bani să le putem cumpăra de mâncare zi de zi. Trăim din ajutorul meu de şomaj şi din alocaţiile copiilor, iar soţul meu mai munceşte când prinde câte ceva”, spune Roza Marinache, mama unui elev al Şcolii Nr. 13.

La Şcoala „Henry Mathias Berthelot” din zona de Nord a municipiului, elevii poartă uniforme şcolare de aproximativ doi ani de zile. Copii au ca uniformă blugi, cămaşă albă şi o cravată de culoare portocalie. Uniforma costă între 60 şi 120 de lei, în funcţie de preferinţele părinţilor. „Dacă în şcoală intră elevi din afară, ei sunt imediat identificaţi şi astfel pot fi prevenite foarte multe incidente”, explică directorul unităţii, profesor Rodica Tăicuţu.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite