Ploieşti: Unele rampe de gunoi nu au fost închise cum trebuie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Unele rampe de gunoi nu au fost închise cum trebuie
Ploieşti: Unele rampe de gunoi nu au fost închise cum trebuie

Rapoartele primarilor sunt contrazise de controalele Gărzii de Mediu Prahova.

CITEŞTE ŞI:

Braşov: Autorităţile locale n-au niciun plan de închidere a rampelor de gunoi neecologice

Realitatea de pe teren nu se potriveşte cu cea de pe hârtie, în ceea ce priveşte respectarea termenului de 16 iulie privind închiderea şi ecologizarea zonelor unde au funcţionat gropi de gunoi. În judeţul Prahova, pe teritoriul a 17 comune existau 31 de rampe neconforme, care au avut termen de reabilitare pentru finalizarea operaţiunilor de acoperire cu pământ şi, implicit, redarea în circuitul civil sau natural.

Primarii din localităţile respective au raportat închiderea cu succes a rampelor, dar în timpul controalelor efectuate, ulterior, de comisarii Gărzii de Mediu (GM) Prahova s-a constatat că treaba nu a fost făcută chiar ca la carte. După inspectarea a 16 localităţi, s-a aplicat o amendă de 15.000 de lei, la Măgureni, şi trei avertismente, la Fulga, Şirna şi Baba Ana. Procentul de conformitate cu normele impuse de Uniunea Europeană varia între 15% şi 95%, după cum a declarat Valentina Ene, comisar în cadrul GM Prahova.

Şapte localităţi erau conforme sută la sută, dar şi cele care erau aproape de perfecţiune au fost iertate, cu obligativitatea de a duce lucrurile la bun sfârşit. În Gherghiţa, un depozit neconform e închis complet, iar la altul se mai lucrează pentru ecologizare, în timp ce în Ariceştii Rahtivani sunt închise două din cinci.

Năravul din fire...
O piedică în calea succesului acestei operaţiuni la nivel judeţean a fost prostul obicei al unor localnici de a depozita, în continuare, gunoiul în locurile în care erau obişnuiţi. Nu e de mirare, dacă ţinem seama de planul de management al deşeurilor întocmit de specialiştii Consiliului Judeţean Prahova, care au stabilit că în mediul rural eliminarea deşeurilor se realizează prin colectarea şi depozitarea de către operatorii de salubritate pentru 26,47 % din populaţie, restul eliminând deşeurile rezultate în activităţile gospodăreşti într-o manieră neorganizată.

În cazul rampelor închise, autorităţile locale trebuie să încheie contract cu un operator de salubritate autorizat sau să-şi creeze propriul serviciu de colectare. În prezent, există doar două depozite conforme, la Vălenii de Munte, dat în folosinţă din 2007, şi la Boldeşti-Scăeni, cu un volum ocupat de 565.205 mc dintr-o capacitate totală de 2.566.530 mc.

În judeţul Prahova nu funcţionează, în prezent, nicio staţie de sortare automatizată a deşeurilor, realizându-se doar sortarea manuală a celor tip PET şi materiale plastice, hârtie, carton, metal-aluminiu, la depozitul ecologic din Vălenii de Munte.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite