Un ploieştean trăieşte în prima casă pasivă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imobilul consumă de aproape 20 de ori mai puţină energie decât o casă obişnuită. Costurile lunare pe timp de iarnă, cuprinzând încălzire, gătit, iluminat, aparate electrocasnice şi electronice sunt de 70 de euro.

În localitatea prahoveană Plopu, într-o zonă superbă, înconjurată de pădure, a fost ridicată prima casă pasivă din ţară. Proprietarii acesteia, Paul Olteanu şi familia sa, ne explică semnificaţia termenului. "Este vorba despre o locuinţă care nu pierde energie. Vara păstrează răcoarea, iar iarna căldura. La o diferenţă de 50 de grade Celsius între interior şi exterior, pe timpul iernii, casa a reuşit fără probleme să menţină temperatura la 22 de grade. În plus, este o casă 100% independentă energetic. Aceasta îşi generează şi căldura şi frigul din surse regenerabile".

O parte din tehnologia care stă la baza construcţiei casei se află chiar în interiorul acesteia, ocupând suprafaţa unei camere normale de locuit. Aici se găsesc tubulaturile pentru ventilaţie, încălzire şi răcire.

Cumulează energiile regenrabile

Conceptul de construcţie al casei are la bază îmbinarea tuturor soluţiilor pe care energiile alternative le pot oferi. "Este pentru prima dată când o construcţie a fost gândită în aşa fel încât să cumuleze beneficiile energiilor regenerabile. Casa îşi procură energia atât de la soare prin intermediul panourilor solare montate pe acoperiş, cât şi din pământ cu ajutorul unei pompe geotermale", spune Paul Olteanu.  Avantajul vieţii într-o astfel de casă este lipsa unei dependenţe de utilităţi.

"Nu mai trebuie să stăm cu grijă că peste un an preţul gazelor sau al energiei electrice ar putea ajunge la nu ştiu ce nivel. Casa este producătoare de energie şi putem chiar vinde energie statului în momentul în care va exista un surplus". Costurile unei asemenea investiţii s-au ridicat la aproximativ 260.000 de euro, iar imobilul are o durată de viaţă de minumum 60 de ani.

Beneficiile casei pasive

Printre avantajele contruirii unei case pasive se numără confortul deosebit pentru locuitori realizat de temperatura cvasiconstantă în orice punct din spaţiul locuibil pe toată durata anului, aerul proaspăt în interior la temperatură constantă indiferent de temperatura mediului exterior şi autonomia totală sau parţială faţă de furnizorii de utilităţi.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite