Ploieşti: Georgeta Şerban este bucătăreasa studenţilor de la UPG

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Georgeta Şerban este bucătăreasa studenţilor de la UPG
Ploieşti: Georgeta Şerban este bucătăreasa studenţilor de la UPG

Este expertă în cartofi prăjiţi cu friptură, sarmane cu smântână şi borş. Ştie să gătească de la 14 ani şi a devenit bucătăreasa studenţilor Universităţii de Petrol Gaze din Ploieşti din 1983.

Toţi studenţii şi cadrele didactice ale Universităţii de Petrol Gaze din Ploieşti o cunosc pe Georgeta Şerban. Ea este responsabilă de cât de sătui şi de mulţumiţi de mâncarea pe care le-o oferă sunt clienţii cantinei din campusul universitar la care lucrează de mai mai bine de două decenii şi jumătate.

Primeşte aprecieri în fiecare zi pentru calitatea ciorbelor şi a mâncărurilor din meniu, ba chiar oferă studentelor sfaturi de urmat acasă, în bucătărie. Este o adevărată enciclopedie gastronomică.

“Eu prepar mâncarea, bineînţeles cu ajutorul colegelor mele. După ce este gata, o degust  ca să fiu sigură că cei în farfuriile cărora va ajunge vor fi mulţumiţi şi vor veni şi mâine să ceară”, spune bucătăreasa de la UPG.

Găteşte de la 12 ani
Georgeta Şerban povesteşte că în copilărie îşi dorea să devină cofertar, fiind îndrăgostită pe atunci de prăjiturile pe care le prepara mama sa.  În afară de clătite, plăcinte, cozonaci şi prăjituri cu cremă, Georgeta a învăţat să gătească tot felul de mâncăruri, sub atenta îndrumare a părintelui său.

“Stăteam pe lângă mama, încă de la 12 ani şi furam meserie. Ea se ocupa de cozonacii pentru nunţi sau diverse petreceri în sat. Aşa m-am hotărât să intru la o şcoală profesională în care să mă specializez în ale gastronomiei”.

Carne de la crescătoria de porci
Primul său loc de muncă a fost la Cantina Stundeţească de la UPG. Georgeta Şerban îşi aminteşte că, pe vremea aceea, avea de servit şi câte 1000 de clienţi într-o singură zi.

“Eram patru bucătărese pe tură. Aveam crescătorie de porci, de ne procuram carnea pentru mâncare. Se gătea la cazan, în cantităţi industriale, şi se mânca foarte bine. Aveam mic dejun, două feluri de mâncare la prânz plus desert şi două feluri-seara. Se mâncau ciorbe, fripturi, făinoase cu lapte şi prăjituri. Aveam libanezi cărora le gătem separat, fără carne de porc”, spune bucătăreasa.

Vietnamezii mănâncă mămăliguţă cu brânză
Situaţia s-a schimbat după 1989 şi la cantina din campusul instituţiei de învăţământ superior din Ploieşti. Supermarketurile şi chioşcurile de la colţul străzii au micşorat numărul clienţilor.

“Acum preparăm câte 500 de porţii de mâncare, zilnic. Şi meniul este mai diversificat. Cel mai bine se cumpără cartofii prăjiţi cu friptură, ciorbele, dar şi tocăniţele. Până şi vietnamezii, coreenii şi studenţii de alte naţii vin la noi. Asiaticii preferă orezul, dar din când în când mai servesc şi cartofi prăjiţi cu cârnaţi sau mămăliguţă cu brânză”, povesteşte Georgeta. 

Întrebări şi răspunsuri
Cum reuşiţi să vă menţineţi silueta lucrând zi de zi în bucătârie şi degustând toate preparatele?

G.Ş: Este totul foarte simplu. în afară de faptul că am un metabolism care mă ajută, eu am ajuns să mă satur numai din mirosurile din bucătărie. Mănânc foarte puţin, mai mult din ce degust. Şi cred că este foarte important ca orice femeie să-şi îngrijescă silueta şi să evite să mănânce mult doar pentru că este o bună bucătăreasă şi nu poate rezista ispitelor din farfurie

Este important doar gustul sau conteaza şi felul în care arată o mâncare în farfurie?
G.Ş: Trebuie să ţinem cont şi de aspect atunci când apreciem o mâncare. Nu-I punem soţului o ciorbă în farfurie fără un pic de pătrunjel care îi dă culoare şi o savoare deosebită şi nici o mâncare gătită fără câte un accesoriu culinar pe lângă. Sunt indicate legumele colorate.

Ce-i place
Georgeta Şerban spune că îi place mult să iasă la iarbă verde, împreună cu familia: “acolo eu sunt cea servită. Soţul prepară carnea la grătar, iar eu stau şi mă relaxez cu băieţii mei”

Ce nu-i place
“Nu-mi plac oamenii răi şi mincinoşi. De asemenea, evit să fiu înconjurată de persoane care nu se îngrijesc. Orice om trebuie să fie curat, aspectul contează foarte mult. Asta tot din meseria mea am învăţat”

Profil
Născută
27 aprilie 1966, localitatea Surani, Prahova
Ultima şcoală absolvită
Şcoala profesională de coferat bucătar
Familie
Este căsătorită, are doi copii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite