Ploieşti: Judecătorii Tribunalului Prahova protestează pe termen nelimitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Judecătorii Tribunalului Prahova  protestează pe termen nelimitat
Ploieşti: Judecătorii Tribunalului Prahova protestează pe termen nelimitat

Magistraţii  prahoveni vor merge în continuare la serviciu, însă ei vor judeca doar cauzele penale ce nu pot suferi amânare şi vor repreograma procesele aflate deja pe rol. În plus, aceştia s-au hotărât să nu facă parte din comisiile şi birourile electorale.

Judecătorii prahoveni îşi exprimă dezacordul faţă de actualele grile de salarizare referitoare la indemnizaţiile magistraţilor stabilite prin proiectul Legii unitare de salarizare, prin care  veniturile lunare le sunt reduse semnificativ.

Magistraţii Tribunalului Prahova au participat ieri la Adunarea Generală a judecătorilor din raza Curţii de Apel Ploieşti, legal constituită, la care au fost adoptate numeroase măsuri de protest, ce sunt puse în aplicare începând de astăzi.

Astfel, după ore întregi de discuţii,  judecătorii au convenit ca activitatea judiciară din Tribunalul Prahova să fie  restrânsă prin amânarea tuturor cauzelor, cu excepţia celor privind plasamentul în regim de urgenţă a minorilor şi a celor privind arestarea preventivă.

Petiţiile se trimit prin poştă
Totodată, s-a hotărât şi o modificare a activităţii compartimentelor care  desfăşoară program de lucru cu publicul, inclusiv registratura, astfel încât toate acţiunile, cererile şi petiţiile urmând a fi primite şi înregistrate prin fax, email sau prin poştă.

“Nu sunt de acord, am venit să depun un act la dosarul meu şi văd că nu prea am cu cine să stau de vorbă. Asta înseamnă să fac cale întoarsă şi să merg la oficiul poştal să trimit documentul în plic. Asta înseamnă pierdere de vreme. Eu cred că ar trebui să înceteze cu protestul ăsta şi aşa salariile le sunt foarte mari”, a spus Ion Dumitrescu, un localnic din Valea Călugărească.

Stau la muncă nu mai mult de opt ore
Magistraţii prahoveni au decis ca pe toată perioada protestului să aibă loc o  normare a muncii lor, prin plafonarea  numărului de dosare pe şedinţa de judecată, fiecare instanţă urmând să-şi stabilească numărul maxim de dosare  în funcţie de specificul activităţii  proprii.

“S-a discutat şi despre limitarea duratei şedinţelor de judecată pentru a se respecta programul zilnic de lucru de opt ore, potrivit Regulamentului, inclusiv activitatea de deliberare, pronunţare în şedinţă publică, completarea condicilor de şedinţă şi înscrierea soluţiilor în programul informatic, fiecare instanţă urmând să stabilească această limită  în funcţie de specificul activităţii  proprii”, a declarat judectorul Alina Anton, purtător de cuvânt în cadrul Tribunalului Prahova.

“Vom asigura fondurile băneşti necesare plăţii tuturor drepturilor salariale restante rezultate din hotărâri judecătoreşti irevocabile şi promovarea unor plângeri individuale la Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin încălcarea gravă a principiilor statului de drept”, a mai menţionat reprezentantul Tribunalului Prahova. În plus, judecătorii au hotărât să stea departe de birourile electorale pe toată perioada desfăşurării alegerilor prezidenţiale

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite