Tranzacţiile imobiliare de pe Valea Prahovei sunt în uşoară creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o perioadă în care piaţa imobiliară de pe Valea Prahovei a fost puternic afectată de criza financiară, aceasta a intrat în sfârşit pe trend ascendent.

Fie că este vorba despre închiriere sau despre cumpărare, numărul de persoane care îşi doresc un apartament la munte a început să crească. În ceea ce priveşte tipul de locuinţă solicitat, apartamentele vechi pierd din ce în ce mai mult teren în faţa ansamblurilor rezidenţiale nou construite, motivul principal fiind faptul că preţurile practicate de către dezvoltatori sunt aproximativ aceleaşi ca cele pe care le solicită diverşi proprietari în schimbul unor case vechi.

„De la jumătatea anului 2008 numărul tranzacţiilor imobiliare a început să scadă, în următorul an acestea au fost aproape inexistente şi nici pe parcursul anului trecut situaţia nu a fost una cu mult mai bună. Din fericire, în acest an numărul vizionărilor de locuinţe a crescut cu peste 30 la sută faţă de anul trecut, iar cel al tranzacţiilor propriu-zise  cu aproximativ 16 - 18%", ne-a precizat Mihai Totpal, manager al Agenţiei Imobiliare Mervani din Sinaia.

Cele mai solicitate tipuri de locuinţe în staţiunile de pe Valea Prahovei sunt apartamentele în blocuri nou construite şi casele de vacanţă care se vând în schimbul a 80 - 90 de mii de euro. Referitor la cumpărători, 60 - 70 la sută dintre aceştia provin din capitala ţării, iar restul din Constanţa, Giurgiu, Craiova şi, mai nou, din Ploieşti sau din diverse localităţi din zonă.

40.000 de euro o garsonieră

În ceea ce priveşte preţurile percepute de către dezvoltatori, de exemplu, o garsonieră se vinde cu 35 - 40 de mii de euro, un apartament cu două camere - cu 45 - 52 de mii de euro, iar unul cu trei camere costă aproximativ 60 de mii de euro. În schimb, un apartament cu două camere dintr-un bloc vechi costă între 40 şi 43 de mii de euro, preţ care se apropie de cel al unuia nou. Ca urmare, cumpărărtorii preferă un apartament care face parte dintr-un ansamblu rezidenţial nou construit. Preţul unei case de vacanţă în staţiunile de pe Valea Prahovei diferă în funcţie de terenul aferent acesteia, de suprafaţa ei, de dotări, de poziţie, acesta pornind de la 160 de mii de euro şi putând ajunge chiar la suma de 380 de mii de euro. De regulă, un metru pătrat costă 700 - 800 de euro, iar în cazul unor case vechi acesta este de 500 - 600 de euro.   

250 de euro, chiria pe o lună

De asemenea, în acest an activitatea agenţiilor imobiliare de pe Valea Prahovei este una mai bună faţă de anul trecut şi în ceea ce priveşte închirierea locuinţelor. Închirierile pe termen lung înregistrate de către unele agenţii de profil sunt cu 40 la sută mai multe faţă de cele de anul trecut, asta pentru că se execută destul de multe lucrări în staţiunile de pe Valea Prahovei, iar muncitorii proveniţi din alte oraşe ale ţării au avut nevoie de apartamente în care să locuiască pe perioada desfăşurării lucrărilor. De asemenea, există şi persoane din Bucureşti sau din alte oraşe care închiriază locuinţe pe Valea Prahovei pentru două - trei luni, pentru a petrece aici perioada de vară. Chiria în cazul unui apartament vechi în staţiunile de pe Valea Prahovei este de 250 de euro, iar pentru unul nou, utilat şi mobilat, se percepe 380 - 400 de euro pe lună. În cazul caselor cu trei - cinci camere, chiria lunară este de 600 - 650 de euro.

Stațiuni preferate

În topul stațiunilor se regăsește Sinaia, unde cel mai bine se vând apartamentele din  ansamblurile rezidențiale nou construite. Cei care au locuințe de vânzare în stațiunea de la poalele Bucegilor sunt conștienți de faptul că este preferată de către cumpărători și solicită prețuri mai ridicate, cu 5 - 10 % față de alte zone turistice de pe Valea Prahovei.  Stațiunea amintită este urmată de Bușteni, însă de această dată cumpărătorii preferă să își achiziționeze case sau vile de vacanță, iar în Azuga se caută garsonierele. La polul opus se regăsesc localități precum Breaza, Cornu, Câmpina, Valea Doftanei și Brebu, aici fiind la mare căutare casele cu o suprafață mai mare de teren în jurul lor.   

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite