Ploieşti: Criză acută de personal la Centrul de Transfuzii Sanguine Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Criză acută de personal la Centrul de Transfuzii Sanguine Ploieşti
Ploieşti: Criză acută de personal la Centrul de Transfuzii Sanguine Ploieşti

Se lucrează cu 18 asistenţi, în loc de 70 cât prevăd normativele. Nici medicii şi lucrătorii din laboratoare nu sunt suficienţi pentru volumul de activitate existent.  

Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Ploieşti trece prin cea mai acută criză de personal din instoria sa. Dacă în anul 1990 erau 60 de asistente în unitate, pe măsură ce s-au făcut restructurări şi pensionări s-a ajuns în situaţia de a mai lucra doar 18 persoane cu această calificare. Conform normativelor Ministerului Sănătăţii, necesarul este de 70 de asistente.

„Criza de personal este generală. Ar trebui să fie şapte medici şi sunt doi, ar trebui zece chimişti biologi şi sunt trei. Solicitările de sânge ajung la 70-80 de unităţi pe zi. Ne mobilizăm şi colectăm de la mai mulţi donatori decât este prevăzut în normativul Ministerului. Încercăm să facem faţă doar pentru simplul motiv că este criză de sânge şi că oameni disperaţi din spitale aşteaptă sânge. Facem promovarea intensă a donării şi dorim să avem donatori, chiar dacă noi suntem sub normativ“, a declarat directorul CTS Ploieşti, dr. Georgeta Hanganu.

Dacă s-ar fi lucrat în strictă conformitate cu standardele Ministerului Sănătăţii, Centrul ar fi trebuit să-şi închidă porţile încă din primăvară. „Este normativ bazat pe asocierea numărului de recoltări la numărul de personal şi noi ne-am făcut pe anul acesta normativul încă din aprilie. Atunci trebuia să închidem. Numărul de recoltări pe an ar fi la 5.000, dar noi am făcut 16.000 anul trecut şi anul acesta cred că vom face aproximativ 17.000 de recoltări“, a explicat dr. Georgeta Hanganu.

Probleme în lanţ
Personalul este redus în toate sectoarele de activitate, inclusiv la fişier şi triaj donatori. Din păcate, această criză face ca unele acţiuni de colectă mobilă pe care le desfăşoară Centrul să fie amânate. Cu toată bunăvoinţa angajaţilor. „Nimeni nu şi-a luat concediul întreg în acest an. Avem două colege în concediu medical de îngrijire a copilului, avem colegi în concedii medicale pur şi simplu, concedii de boală“, a declarat asistent-şef Magda Coman. Situaţia nu se va îmbunătăţi curând, deoarece Ministerul Sănătăţii nu deblochează posturile pentru aceste unităţi.

Se impune nu doar o creştere de personal, ci şi una de aparate, de dotări. „E nevoie de mai  multe fotolii de donare şi mai multe aparate de donare. Uneori oamenii aşteaptă mai mult pentru că nu avem unde să-i aşezăm şi se mai supără pe noi“, a declarat directoarea CTS Ploieşti, dr. Georgeta Hanganu.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite