Ploieşti: Criză la Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Criză la Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploieşti
Ploieşti: Criză la Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploieşti

Media zilnică a donatorilor a scăzut la jumătate faţă de săptămânile precedente. E mare nevoie în special de sânge cu RH negativ, din toate grupele.

Numărul donatorilor este în scădere la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Ploieşti. Dacă luna trecută instituţia stătea bine, existând câte 80 sau chiar 100 de recoltări pe zi, săptămâna aceasta s-a ajuns în situaţia de a contabiliza, la sfârşitul programului, şi 30 de pungi cu sânge.

„Marţi, de exemplu, am avut doar 30 de donatori, miercuri vreo 40 şi zilele următoare cam tot aşa, veniţi individual”, a declarat asistenta şefă Magda Coman, din cadrul CTS Ploieşti. În aceste condiţii, în care sala de donare este mult mai goală decât de obicei, stocurile de sânge sunt aproape de epuizare, iar cererea venită din partea spitalelor este tot mai mare.

De pe o zi pe alta
„La noi situaţia se poate schimba foarte repede şi chiar de la o zi la alta. Astăzi putem să avem 40 de donatori şi să fie suficient, în raport cu cererea, până a doua zi, când se vor face noi recoltări, sau putem să avem peste 60 de donatori şi să nu fie sânge suficient. A fost o cererea de sânge mai mare din partea spitalelor, în ultima perioadă, în special în perioada de weekend, probabil ca urmare a accidentelor rutiere”, a explicat Magda Coman.

Alaltăieri, media zilei a fost în creştere – 78 de recoltări-, datorită unui grup de 28 de jandarmi prahoveni care au venit să doneze sânge pentru un coleg aflat în suferinţă. De altfel, conducerea CTS Ploieşti colaborează foarte bine cu managerii instituţiilor medicale din judeţ. „Directorii, medicii din spitale îndrumă aparţinătorii pacienţilor care au nevoie de transfuzii să vină la noi”, a declarat Magda Coman.

Donator din Italia
Printre cei care s-au prezentat la recoltare s-a numărat şi un român stabilit în Italia. „Eu am făcut sport şi după ce m-am lăsat, doctorul meu mi-a spus că e bine să donez sânge. Eu acum stau în Italia de şase ani, dar am venit acasă şi am venit şi să donez. Şi mă gândesc şi la persoanele care au nevoie de ajutor, îmi face bine şi mie şi le e bine şi altora”, a declarat Aurelian Zacula. „Am venit să donez pentru că ştiu că este nevoie. Eu sunt şi profesor de şcoală şi consider că trebuie să fac asta. Şi alţii trbuie să vină să ajutăm semenii”, a spus Alexandru Damian, persoană care nu se afla la prima recoltare.

Criza de sânge se face resimţită la toate grupele. „În prezent este mare nevoie de sânge cu RH negativ. Aşteptăm lumea să vină în toate zilele”, a declarat asistenta şefă Magda Coman. Donatorii primesc bonuri valorice de 70 de lei, gratuitate în ziua donării pe mijloacele de transport şi o zi liberă de la serviciu.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite