Trandafirii, cartea de vizită a localnicilor din Tătărani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Popa se ocupă de trandafiri de peste 40 de ani. Foto Alex Policală
Doina Popa se ocupă de trandafiri de peste 40 de ani. Foto Alex Policală

Din mai până în noiembrie, grădinile localnicilor din Tătărani se transformă într-o mare de culori şi miresme.

„Să nu uităm nicicând să iubim trandafirii!", ne sfătuia Florin Bogardo în frumoasa sa melodie. Însă pentru zeci de familii din comuna prahoveană Tătărani, aceste cuvinte sunt crezul după care-şi ghidează afacerile moştenite din generaţie în generaţie...cu plantaţiile de trandafiri.

Legenda spune că trandafirul trebuia sa fie cea mai frumoasă floare. Creat de zeiţa florilor, el a primit de la zeul vinului parfumul ameţitor, de la cele trei graţii veselia, strălucirea şi farmecul, iar de la zeul războiului spinii, ca să-şi apere frumuseţea. Azi, trandafirul este considerat „floarea iubirii", iar de unii chiar „floarea perfectă". Pentru zeci de familii de Tătărani, această floare are semnificaţie aparte, fiind o afacere moştenită de la părinţi sau chiar bunici.

Din mai până în octombrie, fiecare grădină a localnicilor din Tătărani se transformă într-un colţ de rai. Zeci de soiuri de roze de diferite culori se întrec în frumuseţe şi mireasmă. Însă fără muncă, migală, fără cunoştinţe despre horticultură, dar mai ales fără pasiune nimic n-ar ieşi din pământ. De acest lucru este convinsă şi Doina Popa, care de aproape 40 de ani se ocupă de plantaţiile de trandafiri. A preluat sarcina de la tatăl ei, cel care a adus în grădina lor primele tufe, iar în câţiva ani acestea aveau să se întindă pe hectare întregi. Acum mai are doar 2.000 de fire de diverse soiuri şi culori, pentru că meseria de asistent medical nu-i lasă timp mai mult pentru grădinărit. Are clienţi fideli, în general cei care locuiesc la casă şi au o mică grădină, care vin anual să cumpere zeci de tufe.

La fir nu vindem pentru că nu rezistă. Sunt trandafiri de grădină. Tufa o vindem cu preţuri între 8-15 lei în funcţie de soi, de mărime. Cine doreşte trandafiri pentru dulceaţă trebuie să ne spună cu un an înainte ca să ştim cam câţi să răsădim", ne-a mărturisit interlocutoarea noastră. Din florile pe care le are, profitul pe care-l scoate anual este undeva între cinci-şase mii de lei. „Satisfacţia este mare că profitul ne ajunge cât să trăim un pic mai bine sau să ne facem un moft pe care nu şi-l permit cei care nu fac nimic", ne-a spus Doina Popa.

Florile nu l-au lăsat să moară

În zonă, cel mai cunoscut dintre horticulori era Puiu Iliescu, care a murit în urmă cu un an şi jumătate, afacerea fiindu-i preluată de unul dintre nepoţi, Ştefan Boelgiu. Odată cu el s-au mai „stins" şi din miile de roze. „Avea comenzi de la primării din toată ţara. Cine nu venea la el?! Şi acum vin, îşi aduc aminte de el. Nu ne rămân nevândute florile, avem comenzi tot anul", ne-a spus Ştefan Boelgiu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite