Ploieşti: Cornelia Topologeanu îşi destinde clientele făcându-le frumoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Cornelia Topologeanu îşi destinde clientele făcându-le frumoase
Ploieşti: Cornelia Topologeanu îşi destinde clientele făcându-le frumoase

A început să profeseze de la 21 de ani fără să se gândească că va fi atât de atrasă de această meserie şi acum are peste 30 de ani de experienţă în domeniul coafurii.

După ce a dat examen de două ori la Facultatea de Filozofie, fără a reuşi să ia examenul, Cornelia Topologeanu s-a îndreptat către meseria de coafeză. “Puteam să merg cu diploma pe care o aveam să mă angajez la o rafinărie, dar nu mi-ar fi plăcut. Îmi plăcea tot ce ţinea de artă şi asta m-a încântat. În mintea mea nu fost nimic definitiv, propunerea iniţială a fost să fiu coafeză pentru o perioadă scurtă de timp, până voi rezolva altfel lucrurile” îşi aminteşte doamna Cornelia.

Şcoala a făcut-o la UCECOM Arad, iar apoi s-a întors să profeseze într-un salon din Ploieşti. După şase luni a fost selectată, alături de o altă colegă, să reprezinte Ploieştiul în concursul naţional pe meserii de la Bucureşti. “Se făcea selecţie la nivel de oraşe şi se făceau echipe de câte două coafeze, doi frizeri şi o cosmeticiană şi se mergea la Polivalentă unde se ţinea concursul contracronometru, cu teme trase la sorţi. Cel mai important era sa fii apreciat de colegii tăi, să ieşi în evidenţă”.

Cornelia Topologeanu spune că încearcă de fiecare dată să le facă pe cliente să plece cu un grad mai mare de binedispoziţie. “Sunt cliente care nu mai vin să-şi facă neapărat ceva, ci doar pentru a se deconecta. Se aşează pe scaun şi dacă le întreb ce vor să le fac spun că mă priveşte. Altele îmi zic că sunt stresate şi vor să se binedispună. E mai ieftin să vii la coafor decât să-ţi cumperi un parfum sau o rochie”.

Se uită după cliente
Atunci când vrea să vadă impactul muncii sale asupra celorlalţi, Cornelia Topologeanu are o modalitate inedită de a verifica. “Atunci când schimbi ceva la o persoană oamenii sunt tentaţi să întoarcă capul. Obişnuiam să ies după clientele mele şi să mă uit să văd câte capete s-au întors de aici şi până la colţ. Dacă se întorceau măcar două până la colţul străzii, însemna că e de bine”.

În ceea ce priveşte moda în coafură, doamna Cornelia spune că acesta este un termen relativ, pentru că depinde ce punct de reper avem. “Asta cu ce se poartă şi ce este la modă le cam resping. Atunci când ne aliniem cu toţii şi purtăm ceva ce se lansează  cu titlu de modă, pe unii îi prinde, pe alţii nu. Dar cum şi moda este o mare afacere, sigur că sunt tendinţe şi schimbări. Sunt atâtea curente care circulă în toate direcţiile, trebuie să stabilim nişte repere”.

Pune preţ pe tuns
Femeia spune că profesia de coafeză este o iluzie. “Lucrăm cu culori, forme, cu volum, dar trebuie să lucrezi cu armonie. Pun un preţ foarte mare pe tuns şi pe culori. Dacă un păr este bine coafat şi te prinde ploaia, nu o să mai rămână nimic din acea coafură. Dar dacă este bine tuns, se aranjează şi pe urmă. Încerc să le dau clientelor anumite sfaturi prin care ele să se ajute, pentru ca şi în perioada cât nu vin la coafat să întreţină ce fac eu”.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce părere aveţi despre extensiile de păr?
C.T.: Acestea sunt nişte meşe cu o anumită greutate care se leagă de firele de păr, iar tragerea dislocă firele din bulbul pilos şi rămâne un evantai. Toate cazurile pe care le-am studiat au fost cu urmări destul de nocive şi de aceea refuz să le fac rău clientelor.

Ce tunsori sunt la modă acum?
C.T.: Există tehnici de tuns de bază, iar de la acestea se fac variaţiuni pe aceeaşi temă. De exemplu, tunsoarea în linie dreaptă care are denumirea de bob, scurt în spate, filată sau nu, simetrică sau asimetrică, o făceam şi acum 20 de ani. La 15-20 de ani revin anumite linii de tunsori pe o structură veche, cu tente noi.

Ce personalităţi aţi coafat?
C.T.: În afara persoanelor cunoscute de pe plan local, am coafat-o şi pe Gina Patzaichin o perioadă de timp, când stătea la Snagov, şi l-am tuns chiar şi pe Ivan.

CE-I PLACE

“Îmi place tot ce ţine de natura creaţiei., tot ce-i creativ. Totul în jurul nostru se schimbă, îmi place tot ce mişcă, de la curenţii de aer până la briză şi valurile mării. Sunt un semn de foc şi îmi place tot ce pulsează pentru că viaţa asta înseamnă pulsaţie, mişcare, eleganţă, frumuseţe”.

CE NU-I PLACE

“Nu-mi plac lucrurile care stagnează, lucrurile înţepenite, rigide. Nu-mi place încrâncenarea oamenilor de a păstra lucrurile neschimbate. Viaţa te ia cu valul ei şi te duce şi atunci este un fel de luptă care nu duce decât la stres, dizarmonie şi stare de angoasă”.

PROFIL

Născută
5 aprilie 1956, Ploieşti

Studii
Liceul Mihai Viteazul, Şcoala UCECOM Arad

Profesie
coafeză

Familie
căsătorită, o fată

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite