Ploieşti: Ioan Tohăneanu, între invenţii şi epigramă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are şase invenţii brevetate la OSIM şi la 72 de ani a scos prima carte, un volum de epigrame.

Ploieşteanul Ioan Tohăneanu a găsit calea de mijloc între universul real al ingineriei şi lumea seducătoare a literaturii, bazându-se pe o imaginaţie debordantă, dezvoltată încă din copilărie. „Am petrecut ani frumoşi în mahalaua Sfântul Dumitru. Locuiam în acele câteva locuinţe ale fabricii de textile Dorobanţul, unde lucrau ambii părinţi. Şcoala era în apropiere, dar cu învăţătura nu ne prea omoram, ne limitam numai la ce se preda în clasă. Erau anii cu intrarea României în război-1941, bombardamentele cumplite ale anglo-americanilor asupra Ploieştiului – 1942-1944, ocupaţia sovietică -1945... Noi, copiii, nu prea aveam treabă cu aceste evenimente. Ne jucam printre gropile de bombă. Dărâmăturile erau adevarate cazemate, pentru imaginaţia noastră de copii“, îşi aminteşte Ioan Tohăneanu.

Dragostea pentru cărţi
Încă de atunci, lectura era una dintre activităţile sale preferate, fiind înscris la două biblioteci, ale uzinelor 1 Mai şi Dorobanţul. Încerca să evite cărţile momentului, ruseşti, şi să se bucure citind clasicele basme româneşti.
„A venit şi armata şi şase luni, din cei doi ani petrecuţi în uniformă, le-am petrecute la muncă, la desecări, la canal... Apoi, alţi patru ani am fost repartizat în producţie, ca lăcătuş şi tehnician la Rafinăria Teleajen“, povesteşte Ioan Tohăneanu.

În anul 1966 a absolvit facultatea şi a ajuns să lucreze la întreprinderea Carotaj şi Perforare din Ploieşti, ca inginer. Între anii 1970 şi 1985 a fost cea mai prolifică perioada din activitatea sa, obţinând şase brevete de invenţie la OSIM. „Erau probleme cu epurarea apelor reziduale. Am făcut rost de o instalaţie de declorinare a apei, dar se defecta foarte des, şi atunci am făcut o altă instalaţie bazată pe schimbător de ioni. Am făcut un fel de filtre, le-am montat, am experimentat şi a dat rezultate. A fost acceptată şi de cei care se ocupau de mediu“, explică Ioan Tohăneanu.

Plăcerea scrisului
Activitatea literară, pe care a început-o în clasa a VI-a, când a participat la un concurs de poezie la care premianţii au scris versuri despre Lenin, Stalin, Gh. Dej şi URSS, a continuat-o în perioada facultăţii, când i s-au publicat scurte glume, bancuri, anecdote şi epigrame la diverse ziare şi reviste.  

„După pensionare, având timp la dispoziţie, am luat în serios problema scrisului. Am umplut trei caiete de 200 de file cu epigrame şi alte idei literare. Apoi am făcut o selecţie pe care am reuşit să o fructific într-un volum de epigrame intitulat „În dodii“. Cel mai mare inconvenient a fost lipsa banilor, sponsorii fiind greu de înduplecat. Cei care mă pot ajuta să promovez cartea mă pot suna la 0726273552“, spune Ioan Tohăneanu.

profil
NĂSCUT
16 iunie 1937, Ploieşti

EDUCAŢIE
Facultatea de Tehnologie şi Chimizarea Petrolului

FAMILIE
Căsătorit, are un băiat

Întrebări şi răspunsuri
Ce le transmiteţi tinerilor cu pasiunea scrisului?
Să aibă ceva tupeu constructiv, să citească mult, să fie atenţi la convorbirile cu oamenii, cu cei mari, dar şi cu cei mici. Eu de la copii am învăţat multe, în naivitatea lor, expresii, fraze mai deosebite...

Cât de important este să ai imaginaţie?
Imaginaţia contează enorm în viaţă şi nu o ai mereu. Şi muza, nici ea nu vine mereu...

Se mai citeşte epigrama?
În ultimul timp, oamenii nu citesc epigrame şi nici poezie şi, în general, divertisment. Şi se scrie tot mai puţin. E greu de găsit cărţi de divertisment.

Ce mai pregătiţi?
În perspectivă, intenţionez a publica încă două-trei cărţi, care sunt în lucru.

Ce-i place
„Îmi place natura în toată splendoarea ei coloristică, mai ales lunile mai şi iunie, în special când eşti la pescuit pe o baltă. Şi îmi mai place tihna caldă a unei locuinţe, când plouă sau este frig afară, lângă o ceaşcă fierbinte de cafea şi o carte bună“.

Ce nu-i place
„Nu-mi place vremea friguroasă, din lunile de toamnă şi iarnă, iar în ceea ce priveşte oamenii nu-mi plac mitocani, huliganii şi cei care dau dovadă de un tupeu exagerat. Totodată, nu-mi plac intoleranţa şi agresivitatea“.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite