Ploieşti: Ţeapă de un milion de lei cu credite ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O grupare specializată pe infracţiuni bancare a fost destrămată de oamenii legii după jumătate de an de cercetări.

Nu mai puţin de 11 persoane sunt cercetate, de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate  (BCCO) Ploieşti, pentru obţinerea ilegală de credite în valoare totală de aproximativ un milion de lei. Pe numele a şapte dintre suspecţi, Tribunalul Dâmboviţa a emis mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 zile. Deşi suspecţii au făcut recurs, Curtea de Apel Ploieşti a menţinut măsura arestării. Alte 4 persoane implicat în acest dosar nu au voie să părăsească localitatea.

Din verificările efectuate de oamenii legii în perioada ianuarie – iunie 2009, a rezultat că în afacerile necurate erau implicate aproximativ 30 de persoane, gruparea infracţională fiind constituită în perioada 2007 – 2008, cu scopul de a obţine, în mod fraudulos, credite bancare, electrocasnice şi alte bunuri cu valoare ridicată. 

Ameninţau victimele cu bătaia
Suspecţii, cu vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani, au falsificat numeroase documente (adeverinţe de venit, decizii de pensionare, cupoane de pensii, acte de identitate) şi le-au folosit pentru obţinerea de credite la diferite bănci din Bucureşti, Târgovişte, Piteşti, Ploieşti şi alte localităţi, fară să mai achite ratele stabilite.

Pentru intimidarea persoanelor pe numele cărora se obţineau credite în mod fraudulos, precum şi pentru a-i determina să nu dea relaţii poliţiei şi procurorilor, erau folosiţi doi dintre membrii grupării, cunoscuţi cu antecedente penale pentru comiterea unor infracţiuni cu violenţă (tentativă de omor, vătămare corporală). Aceştia îi ameninţau cu bătaia pe păgubiţi. „Erau foarte bine organizaţi, fiecare ştia ce are de făcut”, a declarat şeful BCCO Ploieşti, comisarul şef Constantin Furtună.

Percheziţiile au dat roade
Pentru a aduna probe, poliţiştii au efectuat simultan 22 de percheziţii domiciliare în judeţele Dâmboviţa şi Argeş şi au ridicat documente falsificate şi aparatură IT (calculatoare şi imprimante) folosite la întocmirea documentelor falsificate, precum şi peste 10.000 de lei.

„Banii nu i-au ţinut cash, i-au băgat în case şi în mobilă etc.. Tocmai de aceea, cercetările continuă şi în perioada următoare se va lua măsura indisponibilizării în cazul a cel puţin trei imobile, în vederea recuperării ulteriorare a prejudiciului”, a declarat comisarul şef Furtună.

Se caută complicii
Poliţiştii cred că ţeapa nu putea fi dată fără ajutor din interiorul instiuţiilor. „Credem că obţinerea creditelor ilegale s-a făcut în complicitate cu angajaţi ai băncilor şi vom verifica această ipoteză, în perioada următoare. Unii au obţinut uşor anumite sume”, a declarat comisarul şef Constantin Furtună. De exemplu, o persoană de etnie romă, cu patru clase, a obţinut într-o zi credit de 30.000 de lei, în condiţiile în care alţi clienţi aveau mare bătaie de cap pentru a intra în posesia sumelor dorite.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite