Ploieşti: Tatiana Bigan fotografiază miri şi mirese de aproape patru decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este fotograf profesionist, a urmat cursuri de specialitate pentru asta, şi de aproape 40 de ani le face poze ploieştenilor care îşi unesc destinele.

Este trecută de prima tinereţe, însă spune că se simte energică şi mai plină de viaţă ca niciodată până acum. De 35 de ani, fotografia reprezintă pasiunea sa cea dintâi.

Tatiana Bigan este unul dintre cei doi fotografi profesionişti ai Ploieştiului, de dinainte de Revoluţie, care, împreună cu Magdalena Georgescu –ofiţerul Stării Civile, participă activ la momentul oficierii  cununiilor civile.

Ea este cea care imortalizează clipele când doi oameni îşi unesc destinele în faţa ofiţerului stării civile, la biserică şi apoi la petrecerea de nuntă.

Pentru a realiza poze artistice, de calitate, care să reflecte bucuria şi fericirea nuntaşilor, Tatiana Bigan s-a şcolit doi ani de zile, din 1972 până în 1974, la Postliceala de Fotografie, din Bucureşti.

“Era o plăcere pentru mine să merg la cursuri. Pe atunci cei care ne învăţau meserie erau profesorii Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică”, spune cu mândrie femeia fotograf.

Tatăl său a vrut-o fotograf
Ultimul an de liceu a fost definitoriu pentru cariera pe care avea să o îmbrăţişeze câţiva ani mai târziu. Tatiana Bigan spune că îşi dorea să urmeze facultatea de Drept şi să devină magistrat.

Tatăl său, însă, a îndemnat-o să devină fotograf, explicându-I că este o meserie bănoasă. “Tata mi-a spus că ar fi bine să învăţ să fac poze artistice, pentru că asta mi-ar asigura un viitor. Meseria era pe vremea aceea ceva sigur. A trebuit să-l ascult. Nu regret însă, că am procedat astfel”, susţine Tatiana.

Globika era aparatul său preferat
Primul său loc de muncă, după absolvirea cursurilor de fotografie, a fost la o cooperativă meşteşugărească. “Pe atunci lucram cu aparatură rudimentară, cu aparate Fed, Zorki şi cu Globika, acesta din urmă fiind un aparat de salon, pe două picioare, special folosit la nunţi”, spune Tatiana Bigan.

Din 1984 a lucrat ca fotograf colaborator la fosta Casă a Căsătoriilor, clădire situată pe Bulevardul Independenţei. La doi ani după Revoluţie a devenit fotograf liber profesionist.

A rămas însă să-i pozeze pe cei care deveneau soţ şi soţie. “Pe vremea aceea se cerea calitatea şi mai puţină cantitate. Se cereau retuşuri, fotografii portret, fotografia tablou, acum se cer 1000 de poze la o nuntă, tineretul nu mai vrea profesionişti”, este de părere fotograful. Tatiana Bigan a fotografiat mii de persoane, oameni simpli şi persoane publice. A prins momentele când primari şi artişti ai Ploieştiului au spus DA în faţa ofiţerului Stării Civile.

S-a adaptat cerinţelor
Tatiana Bigan ţine pasul cu tot ce înseamnă inovaţie în fotografie. Şi-a achiziţionat un aparat profesionist, un Canon 400D, pe care îl foloseşte la fiecare nuntă.

“Am înlocuit filmul cu fotografiile în format digital, chiar dacă asta presupune mai puţină calitate. Mai nou, pentru că se cere,  fac şi albume printate. Practic, imaginea este tipărită direct pe album. Acum şi defectele pot fi retuşate pe calculator”, spune fotografa nuntaşilor.

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cel mai amuzant moment din cariera de fotograf de nunţi?

T.B: Nu pot spune că a fost amuzat, dar aşa un pic, îmi aduce un zâmbet în colţul gurii. Trebuia să fac poze unor tineri, într-un studio. Până să apuc să fac asta, mireasa a încasat câteva palme de la soacra sa, aceasta fiins supărată că s-a căsătorit cu fiul său, fără ştirea ei. A trebuit să-I refacem cocul şi să-I facem un nou machiaj. Se mai întâmplă şi asftel de momente”

Care sunt locaţiile unde vă place să faceti poze la nunţi?
T.B: Cu siguranţă, cele mai frumoase locaţii sunt în natură, dar şi în biserică. Şedinţe foto reuşite au loc în parcul de la Sala Sporturilor, în parcul de la Palatul Administrativ, la Bucov, tot în parc. Înainte de Revoluţie cele mai frumoase poze se făceau în studio.

Ce-i place
Tatiana Bigan spune că¬-I place literatura, în special romanele de dragoste. Se consideră o romantică incurabilă. Îi plac filmele de calitate, în special pe cele care reflectă realităţile vieţii.

Ce nu-i place
Spune că nu-i plac oamenii perverşi, mârşăvi şi răi.

Profil
Născută
24 aprilie 1955, la Ploieşti

Ultima şcoală absolvită
Şcoala Postliceală de Fotografie, Bucureşti

Profesie
Fotograf

Familie
Căsătorită, are o fată

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite