Ploieşti: Dan Tănăsescu repară frigiderele şi aragazele ploieştenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Dan Tănăsescu repară frigiderele şi aragazele ploieştenilor
Ploieşti: Dan Tănăsescu repară frigiderele şi aragazele ploieştenilor

Este printre ultimii meşteri adevăraţi din Ploieşti, într-o meserie aflată pe cale de dispariţie.

În copilărie, şi-a dorit să se facă medic, aşa cum a fost şi tatăl său, dar în loc să vindece a ajuns să repare, în loc de doctor a devenit meseriaş, unul dintre cei mai buni din Ploieşti. „Nu am fost în stare să mă fac doctor. Vremurile au fost complicate, eu am avut bani toată viaţa, tata a murit şi ne-a lăsat ceva bani, m-am învăţat cu banii şi a fost greu. Când am văzut că s-a schimbat regimul, m-am apucat de muncă, deoarece trebuia să fac ceva. M-am apucat de meseria asta, să repar maşini de spălat şi aragaze“, povesteşte Dan Tănăsescu modul în care a ajuns să aibă această ocupaţie.

Spune că nu este o meserie rea, dar este migăloasă şi trebuie să te ţii de treabă, să citeşti, în primul rând, pentru că toate maşinile acum se schimbă. „Nu mai sunt programatoare mecanice cum erau înainte, acum sunt electronice, trebuie să mai cunoşti şi ceva din electronică... Mai suntem ajutaţi de alţi colegi care fac numai electronică... ne mai ajutăm între noi. De bănoasă, nu este prea bănoasă, nu poţi să-i ceri omului mulţi bani pentru că asta e viaţa acum. Omul dă opt sute de lei pe o maşină şi o plăteşte în rate de-l apucă ameţeala. Şi atunci încercăm şi noi să facem reparaţii cu cât mai puţini bani, dar încercând să facem asta nu putem să mai plătim chiria“, explică Dan Tănăsescu.

Meseriaşul spune că este o mare diferenţă între calitatea produselor electrocasnice de astăzi şi cele fabricate cu ani buni în urmă. „Nici aragazele nu mai sunt cum erau înainte, nu mai este ce-a fost. Acum sunt nişte table înşirate, cu piese aduse din import. Acum sunt frumoase, atât. Un frigider făcut la noi a ţinut şi 30 de ani“, declară Dan Tănăsescu.

Neglijenţa proprietarilor
Pe de altă parte, ştie din experienţă că oamenii nu au grijă de bunurile lor. „Nu faci rost de zece milioane în fiecare zi, trebuie să citeşti instrucţiunile. Vezi unde poţi să-l pui, dacă poţi să pui bunul respectiv la tine acasă. Sunt maşini de spălat acum, care nu mai au voie să stea în condens. Sunt blocuri făcute pe vremuri care nu au niciun fel de aerisire la baie şi maşina nu trebuie să stea acolo. În carte scrie, dar lumea nu citeşte, sau nu respectă asta. Atunci placa electronică se strică“, explică meşterul.

Unde mai puci că nici vânzătorii nu sunt prea sinceri cu clienţii şi atunci când le sunt solicitate informaţii caută să-şi vândă produsul cu orice preţ. „De exemplu la maşina de spălat, lumea spune că e cuva de inox, cea care o vedem noi pe geam, dar nu este aşa. Ăla este tamburul, cel care se învârte, partea cealaltă este din plastic, dar omul de la magazin este pus acolo ca să vândă, nu ca să explice“, spune Dan Tănăsescu, unul dintre ultimii meseriaşi în domeniu din Ploieşti.


Profil
NĂSCUT

7 ianuarie 1949, Ploieşti

STUDII
Liceu şi şcoala tehnică

EXPERIENŢĂ
Depanator maşini de spălat şi aragaze

FAMILIE
Căsătorit, are doi copii

Întrebări şi răspunsuri
Ce sfat le daţi celor care au bunuri electrocasmice stricate?
Când au o problemă trebuie să se adreseze specialiştilor pentru a o rezolva.

Ce-ţi trebuie pentru a fi un bun meseriaş?
Îţi trebuie în primul rând multă răbdare şi scule bune, că altfel nu poţi să faci treabă, îţi trebuie scule profesionale.

Vor tinerii să înveţe meserie?
Am mai încercat să mai luăm băieţi de la şcoală, dar au dat de gustul banului. Dacă au luat cinci lei astăzi zic că l-au luat pe Dumnezeu de picior. Sunt mulţumiţi că şi-au luat banii de ţigări de astăzi şi s-a terminat programul.

Care e cel mai important lucru de făcut de către un consumator?
Să respecte instrucţiunile.

Ce-i place
Înainte aveam o pasiune mare, mergeam la cai la curse, la Hipodrom în Ploieşti, dar acum nu mai am unde să mă duc. Mai joc la pariuri sportive, dar puţin, mă uit la televizor, citesc o carte, citesc ziarele în fiecare zi, cam asta îmi place să fac.

Ce nu-i place
Nu-mi place că sunt foarte stresat în ultima perioadă, suntem toţi foarte stresaţi... Şi nu-mi place iarna, că e frig afară şi umezeală. Pe de altă parte, îmi place fotbalul, dar nu-mi plac echipele de fotbal din Bucureşti, Dinamo şi Steaua.


Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite