TABĂRĂ. Crăciunul este gratis și ajunge pentru toată lumea! FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

26 de tineri din mai multe țări ale Europei protestează, la Ploiești, împotriva hiper-consumului din perioada Sărbătorilor. Tabăra de iarnă se dorește un semnal de alarmă și, pe cât posibil, o altă perspectivă asupra Crăciunului.

Nici unul dintre cei 26 de tineri din România, Austria, Armenia, Slovacia, Bulgaria, Bosnia, Spania, Polonia, Malta, Germania, Georgia, Franța, Estonia, Grecia, UK și Belgia nu și-au propus să devină personaje în stilul Grinch, ci să convingă, cu argumente, că resursele de care dispunem sunt limitate, iar sărbătorile pot fi la fel de frumoase dacă vom consuma doar atât cât avem nevoie. De altfel, și protestul lor, pentru o atitudine moderată de sărbători, se reduce la acțiuni pașnice.

Românii au o mare problemă. Noi cumpărăm foarte mult în general, iar de sărbători se înregistrează un hiper-consumerism. Este suficient să ne gândim la toate acele coșuri umplute cu vârf, la aglomerația din trafic și din magazine, dar și la tomberoanele pe care le umplem după, cu mâncare neconsumată. Dar nu este vorba numai despre hrană, ci și despre resursele irosite de energie și apă", spune Ana Nedelcu, unul dintre tinerii care s-au ocupat de organizarea „Winter Camp - Christmas Shopping Camp - Responsible Consumption", la Ploiești.

Noua generație de tineri

Ana Nedelcu, tânăra ploieșteancă de 27 de ani, nu este la prima acțiune de acest gen și ilustrează foarte bine noul „model" de tânăr român, implicat activ în comunitate și problemele sale actuale. În 2007, a participat la Sibiu, la acţiunile din cadrul evenimentului „Sibiu - Capitală Culturală", când a avut ocazia să pună în scenă un proiect româno-japonez, inter-cultural şi inter-disciplinar, de teatru, muzică, dans, foarte apreciat. Cu o experienţă de 20 de ani în coregrafie, Ana Nedelcu pictează şi creează costume de scenă, haine vintage, decoruri şi recuzită.

În 2004 şi-a făcut cunoscută pentru prima dată creaţia hand-made, expunând timp de doi ani în foaierul Teatrului Act din Bucureşti, al cărui preşedinte este Marcel Iureş. A participat și la un festival de modă pentru tineri designeri cu o colecţie de haine transformate integral din piese vechi în unele noi.

Din această permanentă deschidere către nou, s-a dezvoltat şi pasiunea pentru educaţia non-formală. „Mă pasionează proiectele europene, de reciclare, sănătate şi mediu. De câte ori am ocazia, lucrez ca voluntar şi sunt convinsă că o astfel de atitudine este foarte benefică pentru tineri şi societate în general", spune Ana Nedelcu.

Am vrea ca românii să înțeleagă că un consum moderat, de sărbători, este o necesitate, și nu un moft. Nu are rost să aruncăm atâta mâncare la gunoi. Sau, cel puțin, dacă am luat mai mult decât ne trebuie să dăm mai departe , celor săraci", rezumă tânăra ideea taberei.

Crăciunul de două luni

Veniți pentru prima dată în România, tinerii veniți din țări foarte diferite ale Europei se confruntă de mult mai mult timp cu obiceiurile de hiper-consum din perioada sărbătorilor. „În Germania, pregătirile pentru Crăciun încep încă din octombrie, în sensul că magazinele sunt decorate și au produse specifice cu aproape două luni înainte de sărbătorile propriu-zise. Consider că, astfel, spiritul Crăciunului aproape este anulat, iar farmecul sărbătorii dispare", ne-a spus Max Rademacher, un tânăr de 28 de ani din Germania, dar stabilit de puțin timp în Franța.

Reprezentant al asociației „Les Pétits Débrouillards", din Paris, Max a moderat majoritatea training-urilor și discuțiilor desfășurate la Ploiești, cu o degajare demnă de un orator antic. Stăpânește perfect germana, engleza și franceza și a reușit să mobilizeze tinerii veniți în tabăra de iarnă, să-i facă să interacționeze și să ia atitudine în vederea rezolvării problemelor sociale care îi afectează. „Este foarte motivant și fascinant să vezi cum tineri din țări foarte diverse și diversificate reușesc să-și facă o agendă comună, să interacționeze și să se implice în probleme ale societății în care trăiesc", mai spune Max.

Venit și el pentru prima dată în țara noastră, apreciază românii ca fiind „temperamentali și ospitalieri". „Am venit la București cu un avion în care erau foarte mulți români. Râdeau, vorbeau, mi s-au părut foarte nonșalanți și lipsiți de inhibiții. În ceea ce privește ospitalitatea, consider că este o trăsătură specifică și altor popoare, doar că fiecare are un mod diferit de a o arăta celorlați", spune Max Rademacher.

Tineri responsabili

Acțiunea tinerilor din organizația YPSSI-EYES, „Young People and Science in Society Issues - Empowering Youth in an European Society", cea din care fac parte și studenții veniți în Ploiești, nu este singulară. Doar anul acesta, în vară, au militat, în Franța, pentru reciclare, într-un camping 100% ecologic, iar la vară, se vor întâlni la Marsilia, la Forumul Apei.

image

Click pe imagini pentru mai multe foto de la acțiunile din Ploiești

Acțiuni de stradă

Până pe 30 noiembrie, ploieștenii se mai pot întâlni cu tinerii participanți la tabăra de iarnă pe stradă, în mall-uri, la Universitatea de Petrol și Gaze, dar și în colegiile din oraș. „Agenda taberei de iarnă conţine, pe lângă subiectele de mare importanţă ale organizaţiei de care aparținem, YPSSI-EYES, training-uri, workshop-uri, dezbateri, prezentări, implicarea ONG-urilor locale, activităţi cultural- artistice. Deja am avut două acţiuni de stradă la Ploieşti şi Bucuresti prin care ne-am propus care să tragă un semnal de alarmă asupra consumului responsabil, tema principală a taberei noastre", spune și Florentina Pantilimon, co-organizator din partea română al „Winter Camp - Christmas Shopping Camp - Responsible Consumption".

Junk-shop-ul de la Ploiești

Duminică seară, tinerii au „deschis" un junk-shop, adică un magazin unde poți găsi lucruri valoroase la prețuri foarte mici, într-unul din mall-urile ploieștene. Scenariul pus în scenă de tineri a vrut să arate că, deseori, aruncăm obiecte cărora nu le cunoaștem importanța, în loc să le reciclăm și să le reutilizăm.

„Mesajul nostru pentru sărbători moderate cred că a ajuns foarte bine la ploieșteni. Pentru mulți, era pentru prima dată când vedeau o astfel de acțiune și au fost mirați, dar și încântați de un protest mai altfel. Junk-shop-ul a vrut să arate că, deseori, cumpărăm un produs nou, la fel ca cel pe care l-am aruncat, dar pe care îl considerăm depășit, fără a-i cunoaște adevărata valoare", ne-a mai spus Ana Nedelcu despre acțiunea de stradă de la Ploiești.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite