Sute de ploieșteni au intrat în noul an... debranşaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de familii de ploieşteni au sărbătorit Crăciunul şi Revelionul în frig, din cauza datoriilor acumulate de asociaţiile de proprietari.

Sărbătorile de iarnă n-au fost deloc plăcute pentru câteva zeci de familii din Ploieşti, care au petrecut ultimele zile ale anului fără căldură şi apă caldă. Când alţii făceau ultimele pregătiri pentru Revelion sau încercau să mai prindă câteva ore de somn înainte de o noapte albă, debranşaţii făceau ture de la aragaz la cadă cu oalele de apă încălzită sau căutau cea mai bună poziţie pentru radiatoarele electrice, încât „raza" de căldură să acopere cât mai mult din încăpere. De Crăciun, prima lor grijă n-a fost să caute cadouri sub pom, ci să pornească pentru câteva ore reşoul, cât să se-asigure că temperatura din casă e mai mare ca afară.

Sărbătoarea cărăuşilor de cratiţe

În Ploieşti, în momentul de faţă, zece blocuri sunt debranşate de la căldură din cauza datoriilor acumulate la operatorul sistemului centralizat de termoficare. Acestea au avut restanţele cele mai mari, numărul asociaţiilor care nu sunt la zi cu banii fiind unul foarte ridicat. Aproape 400 de asociaţii de proprietari au datorii la Dalkia Termo Prahova, potrivit datelor deţinute de Uniunea Asociaţiilor de Proprietari.Valoarea totală a restanţelor se apropie de 700.000 de lei. Numai cele 10 imobile debranşate au, împreună, peste 134.000 de lei de achitat, conform calculelor efectuate la începutul lunii decembrie. În această situaţie s-a ajuns din cauza restanţierilor din aceste blocuri, dar, în unele cazuri, şi a persoanelor desemnate să încaseze banii. În ultimii ani, mai mulţi administratori de bloc şi preşedinţi de asociaţii au dispărut cu banii contribuabililor, lăsând „găuri" de câteva sute de mii de lei. Conform legii, asociaţia trebuie să-i dea pe mâna organelor de anchetă şi, ulterior, după finalizarea cercetărilor, să se îndrepte împotriva lor în instanţă pentru a-şi recupera banii. Până atunci, însă, furnizorii de utilităţi au „prostul obicei" de a cere banii din urmă, pe care asociaţiile n-au de unde să-i mai scoată.

Ce să le faci restanţerilor?

În blocurile respective sunt 236 de apartamente şi garsoniere. Acolo unde imobilele au fost debranşate cu mai multe luni în urmă, mai bine de jumătate dintre proprietari au apucat să-şi instaleze centrale termice. În schimb, în blocurile recent tăiate de la sistemul centralizat, vestea debranşării i-a prins nepregătiţi pe cei mai mulţi.

„Suntem fără apă caldă din iunie şi fără căldură din octombrie. Am un radiator electric pe care-l folosesc ca să nu îngheţ, iar apa o încălzesc la aragaz. Pe scară mai sunt opt familii fără centrale termice, printre care şi noi. E neplăcut, parcă n-am simţit că-s sărbătorile. Pe restanţieri în ocolesc, am încercat să discut cu ei de câteva ori şi de fiecare dată mi-au zis acelaşi lucru, că n-au bani", ne-a mărturisit Niţă Gârbă, un locatar de pe Cosminele.

„Şitiţi cum se spune, cum începi anul, aşa o să-l ai. Noi am avut un sfârşit de an 2011 foarte prost şi, în condiţiile astea, nici 2012 n-are cum să înceapă bine. Ne încălzim la radiator la sau la aragaz. Mi-e groază cât o să am de plătit la gaze în ianuarie. Cărăm apă într-o cratiţă, umplem cada până la jumătate şi ne spălăm în aceeaşi apă. Dacă am sta să încălzim pentru fiecare în parte, am pierde jumătate din zi", a povestit şi Toma Scărlătescu, un alt locatar care-a avut de suferit din cauza restanţierilor de pe scară.

Cele zece imobile debranşate sunt bl. 86, de garsoniere, de pe strada Târgoviştei, bl. 180 B de pe Cosminele, bl. 62 D de pe Râşnovenilor, bl. M13 de pe Arhip Nicolae, bl. 15B1 de pe B-dul Republicii, bl. 20 de pe strada Erou Moldoveanu Marian, bl. 2 de pe Frăţiei, 133H de pe Făcliei, 67bis de pe Înfrăţirii şi 120F de pe Malu Roşu.

„Absențele" administratorilor, controlate pe internet

PROPUNERE

Mulți ploieșteni, mai ales cei „pățiți", spun că este necesar un control mult mai mare din partea proprietarilor asupra modului în care sunt cheltuiți banii asociațiilor. Mai ales după cazurile în care administratorii și președinții au plecat cu banii oamenilor, ploieștenii s-au arătat de acord cu ideea monitorizării cheltuielilor către furnizorii de utilităţi. Aşa cum părinţii vor putea urmări pe internet notele şi absenţele copiilor, la fel ar trebui să existe, spun debranşaţii, un portal informatic unde proprietarul să primească o parolă şi să poată urmări, în timp real, gradul de datorii al asociaţiei sale.

Multe dintre asociaţiile debranşate în ultimii ani ar fi scăpat mult mai ieftin dacă ar fi observat din timp că administratorii sustrag fonduri sau că anumiţi vecini consumă fără să plătească.

„Este o idee foarte bună, ar trebui să existe o platformă pe care să o poată accesa tot ploieşteanul, pe care furnizorii s-o actualizeze constant. Nu numai Dalkia, ci şi operatorii de apă rece, gaze sau lumină. Avem încredere în administratorul nostru, dar în câţiva dintre vecini nu prea poţi să-ţi pui baza, aşa că un sistem de control de acest gen le-ar putea permite celor care sunt cu banii la zi şi de bună credinţă să ştie din timp la ce să se aştepte, nu să să trezească în prag de iarnă că nu vor avea apă caldă sau rece din cauza unor datorii despre care nu ştiau că există", a fost de părere ploieşteanul Toma Scărlătescu.

Unul dintre cele mai mari cazuri de delapidare s-a petrecut în cartierul malu Roşu, unde o asociaţie compusă din mai multe blocuri a fost lăsată de preşedintele Ilieş cu o „gaură" de peste 100.000 de euro. „Noua administratoră ne-a obligat să plătim, încă o dată, din urmă. Am avut apa caldă şi căldura oprite. Când au văzut oamenii că începe sezonul de încălzire şi riscăm să rămânem în frig, au plătit, de frică. Am avut căldura oprită, dar acum s-a remediat", ne-a povestit Elisabeta Alexandru, locatară în blocul 44, de pe strada Troienelor, din Malu Roşu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite