Ploieşti: Sute de copii au început şcoala bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Sute de copii au început şcoala bolnavi
Ploieşti: Sute de copii au început şcoala bolnavi

Medicii şcolari şi medicii de familie au controlat elevii în cadrul triajului epidemiologic efectuat la fiecare început de an şi au luat măsurile necesare pentru fiecare elev  

În prima zi de şcoală, la cursurile unităţilor de învăţământ din Ploieşti dar şi din restul judeţului Prahova s-au prezentat şi copii care prezentau semene ale unor afecţiuni sau alte probleme de sănătate. În mediul urban, în urma triajului epidemiologic efectuat la început de an şcolar au fost depistaţi 211 elevi care aveau roşu în gât, alţi 26 de tineri cu păduchi, în timp ce 31 de copii prezentau semne de diferite ciuperci pe corp, iar alţi 19 sufereau de viroze respiratorii.

În ceea ce priveşte elevii înscrişi la şcolile din mediul rural, aici au fost depistaţi în urma controlului 10 copii cu roşu în gât, 27 cu păduchi, 2 cu varicelă şi 5 cu viroze respiratorii. „În cazul copiilor cu angină sau roşu în gât, profesorii i-au trimis la medicii de familie care le-au dat copiilor scutiri medicale pentru a sta acasă. La fel s-a întâmplat şi în cazul varicelei, care este o boală contagioasă, dar şi al virozelor respiratorii.

Copii cu păduchi au primit un tratament local, pentru ei şi familiile lor, dar au continuat să frecventeze orele”, explică medicul Dan Decebal, purtătorul de cuvânt al Autorităţii de Sănătate Publică Prahova. După cel de-al doilea triaj epidemiologic efectuat de medici la un interval de două săptămâni, aceştia au mai depistat doar patru cazuri de copii cu păduchi, care sunt înscrişi la şcoli din mediul rural.

Copii cu probleme prezintă un mare risc
Cadrele didactice din unităţile de învăţământ prahovene spun că cel mai mare pericol îl prezintă copii care vin în colectivitate cu boli contagioase. Prin prezenţa lor în mijlocul celorlalţi copii sănătoşi, ei pot transmite boala de care suferă şi pot împuţina colectivul unei clase.

„Am avut într-un an un băieţel care a venit la şcoală deşi îi apăruseră pe faţă şi pe corp nişte bubiţe şi abia după câteva zile mi-a spus. Avea varicelă şi l-am trimis acasă urgent, dar la scurt timp colegul lui de bancă a făcut şi el, iar apoi aproape jumătate de clasă s-a îmbolnăvit. Am fost nevoită să recuperez materia predată cu fiecare în parte, după orele de program, ca să nu rămână copii în urmă”, explică învăţătoarea Elena Briban.

Medicii avertizează părinţii însă şi asupra riscurilor îmbolnăvirii cu gripă a celor mici, mai ales că sezonul rece se apropie şi această afecţiune este des întâlnită în colectivităţi. Pentru a evita transmiterea virusului gripal la colegii de clasă, medicii îi sfătuiesc pe părinţi să nu trimită copii la şcoală la apariţia primelor simptome ale bolii, mai ales că, anul acesta, pericolul este şi mai mare odată cu apariţia virusului AH1N1, cunoscut şi ca gripa porcină.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite