Ploieşti: Sute de credincioşi au venit pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Sute de credincioşi au venit pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni
Ploieşti: Sute de credincioşi au venit pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni

Tineri şi bătrâni din Ploieşti şi împrejurimi s-au rugat la Maica Domnului pentru sănătate, familie, succes în viaţă şi bani.

Sute de credincioşi vin şi se închină la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu trei mâini. Icoana a fost adusă, pentru câteva zile, de la mănăstirea Neamţ la Catedrala Eroilor Tineri „Înălţarea Domnului” din Ploieşti. Majoritatea creştinilor se roagă pentru sănătate, bunăstare în casă, pentru familie şi neamuri.

Se roagă pentru sănătate şi familie
“Este prima dată când vin să mă rog la această icoană şi sper să îmi ajute Dumnezeu în toate. M-am rugat pentru casă şi pentru copii. Am o fată necăsătorită şi sper să aibă noroc şi să îşi găsească pe cineva”, ne-a spus Steliana Uţina.

“Am un băiat care mi-a murit la 40 de ani după ce a fost concediat de la serviciu. Pentru el vin şi mă rog mereu. Am şi o fată şi nepoţi ei sunt bine şi mă rog şi pentru ei, dar sufletul meu a rămas gol. De atunci m-am şi îmbolnăvit, nici nu mai văd bine şi nu mai aud de supărată ce sunt”, ne-a mai zis o bătrână, cu lacrimi în ochi.

Şi tinerii au venit pentru a se închina şi a se ruga la Maica Domnului să le ajute în viaţă. Cătălina Brânză şi Alina Mihai sunt două tinere care au absolvit anul acesta clasa a VIII-a şi au venit la biserică pentru a le ajuta divinitatea să fie repartizate la Colegiul Mihai Viteazul, pentru care au făcut prima opţiune.

Cere divinităţii mai mulţi bani
Deşi majoritatea cererilor credincioşilor către icoana făcătoare de minuni sunt pentru mântuirea sufletului, sunt şi persoane care vin în faţa divinităţii cu solicitări mai lumeşti. “Tot ce vreau Măicuţa Domnului este să îmi măreşti pensia”, a spus un pensionar ajuns în faţa icoanei, provocând zâmbetul pe chipurile tuturor celor prezenţi în biserică.
La icoana de la Catedrala Eroilor Tineri vin atât ploieşteni, cât şi cetăţeni din împrejurimile oraşului şi chiar din alte judeţe.

Oamenii vin cu lacrimi în ochi
Părintele diacon Gabriel Băzăvan ne-a spus că “icoana făcătoare de minuni, denumită Trihirusa este printre cele mai importante icoane ale spiritualităţii omeneşti. Odată cu ea au fost aduse şi Moaştele Sfântului Simeon din Muntele Minunat pentru evlavia credincioşilor. Foarte mulţi oameni vin în faţa icoanei cu lacrimi în ochi, ca la o ultimă speranţă. Am văzut mulţi copii bolnavi, oameni în cărucioare atât bogaţi cât şi săraci, toţi au o trăire deosebită în faţa icoanei”. Acesta a mai precizat că oamenii vin cu flori ca la o mare sărbătoare pentru a se primeni sufleteşte.

Ce spune legenda
Icoana datează din secolul al XVIII-lea. În 1779, a fost adusă de la mănăstirea Hilandru, e la Muntele Athos, de către Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ. Legenda spune că Sfântului Ioan Damaschin, un mare apărător al icoanelor sfinte, i s-a tăiat mâna dreaptă pentru a nu mai propovădui. Astfel, acesta s-a rugat icoanei Maicii Domnului cerând să-l vindece. În hip miraculos, mâna s-a lipit la locul ei, iar în semn de recunoştinţă Sfântul Damaschin a aşezat, în partea de jos a icoanei, o mână lucrată în argint.

În anul 1400, împăratul Ioan Paleologul a trimis sfânta icoană mitropolitului Iosif al Moldovei, în chip de dar şi preţuire faţă de Moldova. Icoana sfântă a Maicii Domnului a fost gazduită de Mitropolia Sucevei până în anul 1415, când mitropolitul Iosif, împreună cu Alexandru Muşat Vodă, au dăruit-o mănăstirii Neamţ.

Până pe 2 iulie la Catedrală
Credincioşii se mai pot ruga la sfânta icoană astăzi, până la ora 24.00 şi mâine între 7.30 şi 24.00, în dimineaţa zilei de 3 iulie urmând ca aceasta să ia drumul mănăstirii Neamţ.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite