Ploieşti: Sute de prahoveni şi-au reclamat angajatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Sute de prahoveni şi-au reclamat angajatorii
Ploieşti: Sute de prahoveni şi-au reclamat angajatorii

Cele mai multe nereguli vizează neacordarea drepturilor salariale şi neplata orelor suplimentare desfăşurate în cursul săptămânii sau în weekend.

Peste 500 de prahoveni au depus sesizări, în primul semestru al acestui an la Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova. Numărul acestora a crescut de la 490 câte fuseseră înregistrate anul trecut la 567.

„În cadrul Compartimentului Control Relaţii de Muncă, în primul semestru s-a constatat o creştere semnificativă a numărului de sesizări ce au ca obiect neacordarea drepturilor salariale, întârzierea la plata acestora inclusiv neplata indemnizaţiilor pentru concediul medical, compensare în bani a concediilor de odihnă cuvenite şi salarii compensatorii la concedierea din motive neimputabile salariatului”, ne-a declarat Alina Notaru, inspector în cadrul Compartimentului Informare şi Relaţii cu Publicul.

Nu se plătesc orele suplimentare
Prahovenii mai reclamă şi faptul că angajatorii nu compensează cu timp liber plătit munca suplimentară sau nu se plătesc orele suplimentare cu sporul prevăzut de lege, precum şi că se desfăşoară activitate în zilele de sâmbătă şi nu sunt respectate prevederile legale cu privire la repaosul săptămânal.

„Din păcate, aceste sesizări sunt adresate după ce salariaţii au încetat activitatea la firma respectivă şi atunci inspectorilor le vine mai greu să acţioneze. Cel mai bine este ca angajaţii să vină să reclame o firma în timp ce lucrează încă acolo”, a mai precizat Alina Notaru.

130 de persoane fără contracte de muncă
 Din cauza creşterii numărului de sesizări, reprezentanţii ITM au intensificat controalele la agenţii economici după orele 16, precum şi în zilele de sâmbătă în vederea descoperirii angajatorilor care nu respectă legislaţia muncii.

În primele şase luni ale anului, au fost aplicate 57 de sancţiuni pentru muncă fără forme legale, fiind identificate 130 de persoane care desfăşurau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate de inspectorii ITM în primul semestru a fost de 612.100 lei.

Unde se depun reclamaţii
Cetăţenii pot face sesizări la Compartimentul Informare şi Relaţii cu Publicul, situat la etajul doi al instituţiei, în fiecare zi între orele 8.30-16.30.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite