Strada cu frizerii din Ploiești sfidează legile capitalismului FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe o distanță de numai câteva sute de metri, de pe strada Poștei din Ploiești, sunt nu mai puțin de șapte frizerii. Ai crede că, la o așa densitate de frizeri și coafori, concurența este acerbă. În realitate, angajații saloanelor au clienții lor fideli, de ani de zile, și sunt buni prieteni.

Cum intri în Ploiești, dinspre DN1B sau „drumul spre mare" cum îl știu toți șoferii, ai impresia că ai nimerit în raiul frizerilor. Pe stânga, pe dreapta, pe alocuri plasate din 10 în 10 metri, numai saloane de tuns. Și mai că ți se deschide pofta de un look proaspăt, de un bărbierit ca la carte sau numai de un coafat. Aici se „aranjează" tot omul, cu salariu de bugetar sau chenzină muncită cu palmele, oamenii din satele din jur care au slujbă la oraș sau vin doar cu treburi ocazionale în Ploiești.

Nu se mai știe exact care a fost prima frizerie de pe stradă. Locul întâi este disputat de mai multe locații, dar nici măcar podiumul nu este subiect de râcă între frizerii de aici. „Mai multe frizerii, mai mult profesionalism", ne-a sintetizat ideea Rica Matei, o frizeriță care lucrează de opt ani pe strada Poștei.

image

Click pe foto pentru mai multe imagini de pe strada frizeriilor

Cert este că saloanele și-au făcut apariția după Revoluție și în câțiva ani s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie. Nici un ploieștean nu le știe după numele trecut pe firmă, ci după denumiri alese din motive foarte practice. Frizeria „La fereastră" are, evident, un geam foarte mare, pe când frizeria „La trepte" are o fundație mai înaltă. Alegerea străzii nu este nici ea întâmplătoare. În weekend, mii de ploieșteni tranzitează zona pentru cumpărăturile din Obor, iar dintr-o tranzacție bună rămân bani și pentru tuns.

„Tatăl" frizerilor de pe Poștei

Ion Mihai, un frizer de 57 de ani, este unul dintre cei mai vechi meseriași de pe stradă și este proprietarul unui salon de aici. Mai are unul în Valea Călugărească, satul din care a plecat, la 14 ani, să învețe ucenicie la oraș. „Avem un unchi, un nene cum se zice la noi, frizer. Îmi plăcea tare mult cum umbla cu foarfecele și briciul, și am zis că asta mă fac și eu. Am tuns mii de oameni în viața mea, bărbați și femei, dar nu m-am plicitisit niciodată. De 16 ani lucrez doar în această frizerie de pe Poștei", ne-a spus bărbatul.

Nici nu ai zice că e frizer, dacă ar fi să ne raportăm la imaginea clasică. Nu agită briciul și nu are burtă, ba e mereu la pantalon și cămașă. Mai toate fetele și băieții care lucrează la frizeriile de pe stradă i-au fost, în trecut, ucenici. Are contract de colaborare cu două cele mai importante școli de arte și meserii din oraș, iar practica se face la el. „Cum aș putea să nu vorbesc cu fetele de vizavi, chiar dacă au, și ele, au salon? Le-am învățat meserie, au crescut pe lângă mine. Ne înțelegem toți foarte bine, ne salutăm, bem o cafea", dărâmă bărbatul mitul concurenței capitaliste.

Ieftin și bun

Ca să te tunzi la una dintre frizeriile de pe stradă, unde cu 12-15 lei ești ca nou, nu trebuie să fii bătrân, tânăr, bogat sau sărac. Trebuie să știi ce vrei și să nu ai fița de a da 50 de lei pentru același tuns, la un hairstylist de la mall. „De când mă știu eu, numai aici mă tund. La o lună și ceva vin «La fereastră». Am mai încercat și în alte părți, dar nu e ca aici. Sunt și practicante frumoase, tinere și blonduțe, o adevărată plăcere", este încântat Bogdan Naum, un ploieștean care, din cauza unei frizerițe drăguțe de la Galați era să se aleagă cu un tuns fistichiu.

Falimentul nu a ocolit zona

Chiar dacă totul pare numai lapte și miere pe strada cu frizerii, iar concurența se limitează, aparent, la o firmă cât mai aranjată, în realitate, piața își spune și aici cuvântul. Dotările, amabilitatea personalului și profesionalismul fac diferența. Clienții vin la frizerie ca la preot, se „spovedesc" de probleme și vor să fie ascultați. Uneori, trec pe la salon doar pentru că nu au cu cine vorbi acasă ori să le arate fetelor de la salon cât a mai crescut cel mic. Gălăgia și agitația nu șterg niciodată zâmbetul de pe fețele frizerilor. Deschiderea unui angajat la o astfel de atitudine și comportament nu e chiar la îndemâna orișicui, dar este posibil ca acesta să fie rețeta succesului.

Recent, unul dintre saloane s-a închis, iar vecinii frizeri nu vor să intre în amănunte despre falimentul din capătul străzii. „Eram șapte frizerii, ca în poveste, acum mai sunt doar șase. Păcat", conchide Rica Matei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite