Ploieşti: Ştefan Porumb, juristul care termoizolează imobilele ploieştenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Ştefan Porumb,  juristul care termoizolează imobilele ploieştenilor
Ploieşti: Ştefan Porumb, juristul care termoizolează imobilele ploieştenilor

A cumpărat o firmă de polistiren anul trecut, în plină criză economică, şi spune că pe viitor vrea să se extindă cu alte două fabrici.

După ce a terminat Facultatea de Drept nu a găsit de lucru în domeniul juridic şi s-a angajat la un producător eleveţian de polistiren. „Am stat patru ani angajat la firma respectivă. Prima dată mă ocupam de preluarea comenzilor şi după aceea am fost reprezentantul firmei pe Bucureşti şi Moldova. Pe vremea aceea era destul de greu să le explici oamenilor ce înseamnă polistiren pentru că nimeni nu îl folosea pentru izorea imobilelor”, spune Ştefan. După patru ani, Ştefan a plecat şi şi-a deschis propria firmă la Păuleşti.

„A fost prima aventură de genul acesta şi am fost primii din ţară care am adus utilaje pentru fabricarea polistirenului din Asia. Cei trei producători care existau la nivel naţional investiseră sume exorbitante în utilajele pe care le cumpăraseră din Europa. Ale noastre erau mai ieftine, însă suficient de bune încât să ne putem face treaba bine cu ele”, ne-a mai zis tânărul. Fabrica livra polistiren în special societăţilor comerciale din Prahova şi din judeţele limitrofe. Fabrica a mers patru ani, după care acţionarii au hotărât să o vândă.

Banii vin greu din piaţă
Ştefan s-a angajat între timp la alte societăţi de profil până în iarna anului trecut când a cumpărat o firmă de polistiren în Valea Călugărească. „Vânzările merg foarte bine dar din cauza crizei banii vin foarte greu din piaţă mai ales în cazul societăţilor mari de construcţii. Dacă anul trecut erau clienţi care nu aveau probleme cu banii, acum sunt destui care au dat şi faliment”, spune omul de afaceri.

Ştefan îşi doreşte ca firma să devină un centru specializat pe termoizolarea clădirilor. În ultima vreme a început să aibă comenzi tot mai multe de la asociaţii de locatari, atât din Ploieşti cât şi din Plopeni, pentru termoizolarea blocurilor. „Oamenii au început să înţeleagă importanţa termoizolării şi tot mai multe asociaţii se îndreaptă către noi”. Ştefan spune că este foarte importantă grosimea polistirenului pentru ca termoizolarea să aibă efectul scontat.

Este suficientă o termoizolare exterioară
„Conform legii, grosimea trebuie să fie de minimum 8 centimetri dar eu zic că ar trebui cam 10 centimetri, iar o grosime optimă ar fi de 20. În cazul unei termoizolări în care polistirenul are o grosime de 10 centimetri, consumul de combustibil scade cu aproximativ 33%. Ştefan spune că este suficient ca imobilele să fie izolate pe exterior, nefiind necesară o termoizolare şi pe interior.

„Deşi există mai mult variante, eu sunt de părere că nu este necesară o termoizolare interioară a pereţilor pentru că în acest caz s-ar putea produce şi condensul şi există riscul să apară mucegaiul”.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

De ce este importantă termoizolarea imobilelor?
S.P.: În primul rând trebuie să ne gândim la economia de combustibil care ne reduce substanţial cheltuielile atât iarna, cât şi vara. În al doilea rând, un imobil termoizolat are o valoare de piaţă mai mare.

Ce planuri de viitor aveţi?
S.P: Vreau să îmi deschid o fabrică de adeziv poate anul viitor şi una de polistiren extrudat.

V-ati gândit să vă întoarceţi la profesie de bază?
S.P.: Mi-ar fi plăcut să profesez ca avocat dar soarta m-a îndreptat către alte direcţii. Însă, cunoştinţele pe care le-am acumulat în timpul facultăţii m-au ajutat şi în această meserie.

CE-I PLACE
„Îmi place să muncesc şi să mă relaxez. Mă duc la schi când am timp. Vara îmi place să merg la mare în weekend pentru că nu am timp foarte mult şi, în special, în Bulgaria”.

CE NU-I PLACE
„Nu-mi plac mincinoşii şi nici vremea urâtă. Nu-mi place să mănânc de la fast-food”.

PROFIL

Născut
24 iunie 1974, Ploieşti

Studii
Facultatea de Drept – Universitatea „Hyperion” Bucureşti

Profesie
jurist

Familie
căsătorit

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite