ÎNGRIJORĂTOR! Spitalul din Prahova care pune în pericol sute de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza structurii, clădirea Spitalului de Pediatrie Ploiești este un real pericol pentru copiii tratați aici. O expertiză tehnică realizată în acest an la Spitalul de Pediatrie arată că structura de rezistență a imobilului este serios afectată și are nevoie urgentă de consolidare.

Unitatea medicală își desfășoară activitatea într-o clădire care nu este nici pe departe potrivită. Structura de rezistență a imobilului este deteriorată, potrivit unei expertize realizate în acest an. La începutul lui 2011, clădirea fusese inclusă de Consiliul Județean Prahova, alături de secția Boldescu a Spitalului Județean, într-un proiect ce viza amplasarea de panouri solare. După ce au intrat în posesia expertizei tehnice, realizate de o firmă ploieșteană specializată în domeniu, aleșii județeni au adoptat o nouă hotărâre de consiliu, în luna aprilie, prin care au scos Pediatria din calcul. „În urma expertizelor tehnice efectuate de instituții de specialitate a rezultat necesitatea consolidării cladirii la Spitalul de Pediatrie Ploieşti şi s-a renunţat la montarea panourilor solare", preciza președintele CJ, Mircea Cosma, în expunerea de motive care a însoțit proiectul.

Măsurătorile au arătat că structura de rezistență ar fi suportat greutatea suplimentară a panourilor saloare, însă experții au recomandat ca mai întâi să fie consolidată clădirea. Concret, din concluziile trimise reiese că imobilul nu se încadrează în normele legale de funcționare. „Datorită conformării necorespunzătoare totale a clădirii la acțiuni seismice, se impune a se trece la consolidarea ei și aducerea la un nivel satisfăcător cerințelor codurilor și legislației actuale. Pentru rezolvarea acestei probleme majore, se propune cămășuirea pereților structurali, pe fiecare față a acestora, cu beton armat de 7,5 cm. Grosime (15 cm. În total)", se precizează în document.

 „Nu avem probleme"

Conducerea unității medicale susține că situația nu este chiar atât de gravă. „Nu știu să existe probleme care să nu permită desfășurarea activității", ne-a spus directorul medical, Carmen Radu. „Nu am văzut expertiza, dar presupun că se referă la preluarea greutății suplimentare a panourilor solare. Clădirea nu reprezintă un pericol", ne-a declarat dr. Oresta Vasile, managerul spitalului.

Pe pagina de internet a instituției, conducerea se mândrește că unitatea medicală deservește circa 250.000 de copii din tot județul. Concret, în luna mai 2011, ultima pentru care CJ a finalizat centralizarea, în ambulatoriul spitalului au avut loc 6.672 de consultații. De asemenea, rata de ocupare a paturilor, 135 la număr, a fost de 74,2% în acea lună. În medie, asta înseamnă 315 copii internați sau tratați la ambulatoriu pe zi. În calcul nu intră și însoțitorii sau personalul medical, spitalul având bugetate 266 de posturi.

 Slabe speranțe de mutare

 Potrivit reprezentanților Consiliului Județean, clădirea din strada Mihai Eminescu este mai veche de 40 de ani. În 2010, când Ministerul Sănătății a propus comasarea cu Maternitatea Ploiești, autoritățile județene au luat în discuție mutarea activității Spitalului de Pediatrie, astfel încât ambele unități să funcționeze în același sediu. Experții au constatat, însă, că spațiile excedentare de la Maternitate nu erau suficiente pentru a găzdui pediatria în condițiile prevăzute de lege, așa că varianta mutării a picat.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite