Serviciul de ceai al lui Carol I, adus la Ploieşti în recipiente speciale şi cu pază umană FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O inedită expoziţie de porţelanuri a fost deschisă astăzi la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova şi va fi la dispoziţia vizitatorilor până la sfârşitul lunii iunie.

Serviciul de ceai al lui Carol I, realizat la sfârşitul secolului al XIX-lea, figurine din porţelan, platouri decorative şi şi statuete elaborate, multe dintre ele aflate până acum în depozitele Castelului Peleş, departe de ochii vizitatorilor, pot fi admirate de astăzi la Ploieşti.

„Serviciul de ceai era în uzul obişnuit la regelui Carol I. Fiind vorba de piese de patrimoniu, transportul lor se realizează în condiţii speciale, maşina fiind escortată de un echipaj BGS. De asemenea, ambalarea lor pentru transportul de la Castelul Peleş la Ploieşti s-a realizat cu mare grijă, în recipiente speciale", ne-au spus muzeografii ploieşteni.

image

Porţelan european din colecţia Castelului Peleş

Colecţia de porţelan a castelului Peleş poate fi considerată o veritabilă gală a porţelanului european, cuprinzând circa 2000 de piese, unele de colecţie, altele de uz şi reprezentare.

Piesele sunt atât exemplare de colecţie, piese create în secolul al XVIII-lea şi al XX-lea, aparţinând manufacturilor europene, cât şi servicii de masă fabricate la Sevres, Paris şi Rosenthal, destinate recepţiilor oficiale, meselor regale şi de uz cotidian, realizate la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Dintre piesele valoroase prezente în expoziţie amintim porţelanurile realizate la Meissen în secolul al XVIII-lea şi casetele pictate manual la Sevres, datând din perioada 1720-1740.

Producerea de figurine din porţelan, de către manufacturile Meissen şi Volkstedt este grupată sub genericul „Serată muzicală la castel", reuşite creaţii ale porţelanului saxon.

image

În expoziţie este expusă, de asemenea, o fructieră aparţinând manufacturii Sevres, datând din 1844, cu montură din bronz şi decor în medalion, cu scene câmpeneşti şi grup de muzicanţi, compoziţie stilistică Louis -Philippe.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite