Se scumpeşte şi căldura în Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dalkia Termo Prahova a cerut ajustarea preţului la gigacalorie cu 18 lei, ceea ce va duce la un tarif de 244 de lei. Scumpirea se va resimţi în facturile la întreţinere din iarna viitoare, mai ales că şi Guvernul se pregăteşte să renunţe la subvenţiile pentru căldură chiar din această primăvară.

Preţul gigacaloriei este în prezent de 226 de lei cu TVA, din care preţul plătit de ploieşteni şi stabilit prin hotărâre de Consiliu Local este de 121,9 lei, diferenţa fiind suportată din subvenţiile guvernamentale şi cele acordate de Primăria Ploieşti.

Prin majorarea tarifului, cerută de Dalkia Termo Prahova, preţul real al gigacaloriei va creşte la 244 de lei, iar cel în funcţie de care se calculează facturile către populaţie la 140 de lei. „Motivaţia pentru solicitarea de ajustare a tarifului este creşterea preţului la gazele naturale", ne-a spus Ana Icătoiu, purtător de cuvânt al societăţii de furnizare a agentului termic Dalkia Termo Prahova.  

„Avem mai multe variante de lucru şi vom ieşi cu un proiect de hotărâre în acest sens care va fi şi în dezbatere publică, pe site-ul Primăriei Ploieşti, timp de 30 de zile. În toamnă vom decide şi cât poate suporta autoritatea locală din acest preţ şi dacă populaţia va plăti 140 de lei pe gigacalorie", ne-a spus şi primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici.

Facturile de la iarnă

Şi, dacă pe timpul verii, scumpirea agentului termic nu va afecta decât preţul pentru apa caldă livrată ploieştenilor, la iarnă, o gigacalorie de 140 de lei se va resimţi puternic în facturile de întreţinere. Un administrator din Ploieşti ne-a ajutat să calculăm, comparativ, preţul pentru utilităţi. Astfel, dacă întreţinerea pentru un apartament de 2 camere, în care locuiesc două persoane, costă, în februarie 2011, 283 de lei, în februarie 2012, aceasta va fi de 314 lei. Un apartament tot de 2 camere, dar în care locuiesc trei persoane va avea o factură de 361 de lei, în loc de 330 de lei, cât este anul acesta, iar întreţinerea pentru un apartament cu 3 camere şi 3 persoane va fi de 440 de lei, în loc de 400 de lei.

Aceste calcule pot fi date oricând peste cap de renunţarea, de către Guvern, la subvenţiile pentru căldură, cerute în acordul cu FMI.

În Ploieşti, sunt branşate la Dalkia aproximativ 58.000 de apartamente din cele aproximativ 60.000 câte sunt în oraş. Totodată, 330 de asociaţii înregistrează datorii la Dalkia de peste 726.000 de lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite