Şcoala a început mai mult cu stângul, în Prahova. 60 de unităţi, fără autorizaţii de funcţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Colegiul „Nichita Stănescu“ din Ploieşti se efectuează lucrări de consolidare a clădirii. Foto: Codruţa Horja
La Colegiul „Nichita Stănescu“ din Ploieşti se efectuează lucrări de consolidare a clădirii. Foto: Codruţa Horja

Zeci de unităţi de învăţământ din judeţ au început cursurile fără aviz sanitar de funcţionare ori fără a avea autorizaţii pentru prevenirea şi stingerea incendiilor.

60 de unităţi şcolare prahovene, majoritatea din mediul rural, au început noul an de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare. „Avem şcoli în sate, precum Adunaţi, Tomşani şi Loloiasca unde nu există reţele de utilităţi, prin urmare nu au putut obţine această autorizaţie. Totuşi copiii merg la ore, însă, în cel mult două săptămâni, conducerile unităţilor de învăţământ trebuie să se pună la punct cu aceste aspecte, ca totul să fie în regulă", a precizat Gheorghe Borovină, şeful Inspectoratului Judeţean Şcolar Prahova.

În ciuda celor constatate, lucrurile nu sunt, din punctul de vedere al organelor de control, îngrijorătoare la nivelul județului. Și asta pentru că mare parte a unităților didactice s-au încadrat în normele necesare avizului de funcționare. Astfel, 327 de grădiniţe cu program normal, 46 de grădiniţe cu program prelungit, 285 de şcoli, 49 de licee, trei universităţi, şase şcoli postliceale sanitare şi alte opt şcoli speciale au obţinut „undă verde"din partea Direcției de Sănătate Publică Prahova.

Cum poate fi obţinută autorizaţia sanitară

Potrivit legii, instituţiile de învăţământ în care se desfăşoară activităţi şcolare fără avizul sanitar ar trebui închise. Totuşi, pentru ca elevii să poată merge la ore, directorii unităţilor cu probleme igienico-sanitare pot solicita autorizaţii cu termen de conformare, care vor fi retrase dacă deficienţele nu vor fi remediate în timpul indicat de inspectorii DSP.

25 de unităţi şcolare fără autorizaţii de la ISU

Mai grav este faptul că 25 de unităţi şcolare din Prahova au început cursurile fără a avea autorizaţii pentru prevenirea şi stingerea incendiilor. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  Prahova au dat publicităţii lista grădiniţelor, şcolilor, liceelor şi universităţilor neconforme la acest capitol. Este vorba despre unităţile de învăţământ preşcolar situate pe străzile Bobâlna şi Mărăşeşti, ambele din Ploieşti, una din municipiul Câmpina (Strada Muscelului), şi cele din localităţile  Coada Izvorului, Drajna de Jos, Gornet, Lunca Prahovei şi Valea Dulce. Nu au primit autorizaţii de la pompieri nici şcoala „Ion Creangă" din Ploieşti, unităţile cu clasele I-VIII din satele Buda, Balta Doamnei, Bătrani, Bertea, Schiuleşti, Tăriceni, Zamfira, şcolile profesionale din Bălţeşti, Ceraşu, Liceul „Şerban Vodă"din Slănic, Liceul Agricol din Valea Călugărească, „1 Mai" din Ploiesti, Liceul Teoretic Filipeştii de Pădure, Teoretic Mizil. Pe lista neagră a ISU Prahova sunt şi universităţile Spiru Haret şi George Bariţiu.

Vor învăţa în alte şcoli

1400 de elevi din Ploieşti merg la ore în alte săli de clasă decât cele în care au învăţat până acum. „Clădirile Colegiului Nichita Stănescu, Grupului Şcolar Petrol Teleajen şi Şcolii Rareş Vodă sunt în revovare. Aici se fac lucrări de reabilitare şi consolidare care vor mai dura ceva timp. Pentru cei peste 1000 de elevi de la Nichita Stănescu am găsit o soluţie provizorie. Aceştia vor învăţa pentru cel mult două luni la Şcoala Generală Andrei Mureşanu din cartierul ploieştean Cina şi la Şcoala nr. 7 de pe strada Nucilor, ambele situate în cartierul Nord", a declarat Mădălina Crăciun şefa Serviciului „Şcoli" din cadrul Primăriei Ploieşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite