Scandal pe fondurile de vânătoare din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandal în toată regula la toate filialele din țară ale Asociației de Vânători și Pescari Sportivi, după ce Ministerul Mediului și Pădurilor a scos la licitație drepturile de gestionare a fondurilor cinegetice.

Fondurile de vânătoare s-au împuținat în Prahova, de la 25 la 19.

„De la 1 august, după încheierea licitațiilor, AJVPS Prahova a pierdut 6 dintre cele 25 de fonduri de vânătoare din județ. Din păcate, dincolo de problemele administrative care vizează membrii noștri, cred că se dorește transformarea vânătorii sportive în una comercială. Exemplele din anii trecuți, din alte județe unde s-au licitat aceste fonduri, au demonstrat, din păcate, că fondurile au fost secătuite, pentru că nu s-a ținut cont de criteriile de selecție și cotele de vânătoare", crede Valeriu Bolgiu, directorul AJVPS Prahova.

Fondurile cinegetice au fost licitate în Prahova la prețuri cuprinse între 3.000 și 125.000 de euro.

Transformarea acestor fonduri în „moșii" private de vânătoare nu a diminuat și interesul vânătorilor pentru partide, fie că vorbim de români sau de străini. Comenzile italienilor pentru vânătoarea de păsări - guguștuci, turturele și potârnichi sunt destule în această perioadă. Pentru aceste două specii, perioadele de vânătoare încep după 15 august, iar de la 1 septembrie, debutează și sezonul pentru sitari, gâscă, rață și becațină.

170 de mistreți, cota de vânătoare

Astfel, tariful pentru o zi de vânătoare în cazul păsărilor variază între 50 şi 125 de euro de fiecare străin, fără a mai pune la socoteală prețul piesei împușcare. Există şi pachete care cuprind inclusiv transportul de la aeroport până pe terenul de vânătoare şi cazare completă. Preţul este undeva pe la 300 de euro pe zi de persoană. În sezonul de vânătoare trecut, peste 150 de străini au lăsat 75.000 de euro, în Prahova, pentru vânătorile la care au participat.

Românii preferă vânatul mare, iar în această perioadă pot lua în cătarea puștii mistreți și căpriori. „Cota pentru mistreți este de 170 de bucăți, însă am pierdut 30 din cauza fondurilor licitate, iar la căprior 57, din care, de asemenea, trebuie scăzute alte 6 exemplare", ne-a mai spus Valeriu Bolgiu. 1.100 de români sunt membri ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Prahova. Aceştia participă la vânători în baza cotizaţiei anuale, de 1.200 de lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite