Salariaţi şi... nu prea! Personalul nedidactic din Ploieşti a rămas în afara statului de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi angajaţi ai unor unităţi de învăţământ din Ploieşti nu şi-au mai primit ultimele salarii, oamenii fiind informaţi că Primăria nu mai are unde să-i încadreze. Problemele pleacă de la Ministerul Educaţiei

20 de prahoveni, încadraţi ca personal nedidactic în mai multe unităţi de învăţământ din Ploieşti, vin la muncă dar nu mai ştiu cine este angajatorul lor. Oamenii, care din 2007 erau plătiţi din fonduri de la bugetul local al Ploieştiului, s-au trezit, peste noapte, ai nimănui. Ei nu şi-au mai primit salariile aferente lunii octombrie, însă continuă să vină la muncă, deşi nici banii pe noiembrie nu sunt o certitudine.

Daniela Pârvu

Click pe imagini pentru fotogalerie

Problemele au apărut pentru că Ministerul Educaţiei nu le mai recunoaşte posturile. Reprezentanţii Primăriei Ploieşti spun că, dacă ar fi continuat să-i plătească, riscau să fie sancţionaţi de Curtea de Conturi. „Reducerea cheltuielilor a început cu personalul nedidactic. Nu mi se pare corect cum a procedat Inspectoratul Şcolar, lăsând aceşti oameni pe afară. Dacă nu vor putea fi încadraţi la plată, cu siguranţă vom căuta o altă posibilitate, să vedem poate îi putem încadra la Servicii de Gospodărire Urbană", ne-a declarat primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici. SGU, urmaşa fostului ADPP Ploieşti, are statut de societate comercială deţinută integral de Consiliul Local.

„Nu am luat salariul şi nu ştim când îl mai putem lua sau cine ne va plăti. Suntem disperaţi", Roxana Dumitrescu, îngrijitoare la grădiniţă

Angajaţii - bucătărese, îngrijitoare şi mecanici - vin în continuare la muncă, dar nu ştiu când şi de la ce instituţie îşi vor vedea banii. „Suntem foarte îngrijoraţi, nu avem un viitor sigur, nu înţelegem de ce nu am fost măcar anunţaţi din timp. Eu sunt despărţită de soţ şi cresc un băiat de 21 de ani, care este la studii în Anglia, munceşte şi învaţă. Fac naveta zilnic de la Surani, sunt cam 40 de kilometri, poate şi mai bine", ne-a povestit Daniela Pârvu, îngrijitoare la Grădiniţa Sf. Arhanghel Mihail şi Gavril. Aici, în situaţia ei mai sunt trei persoane - încă o îngrijitoare, care face naveta din Ploieştiori, un mecanic, care vine zilnic din Inoteşti, şi bucătăreasa, Lilica Enache, care suferă de astm.

„Am primit promisiuni de la Primărie că vom primi banii restanţi, fie şi din sponsorizări, dar nu ştim când", Lilica Enache, bucătăreasă la grădiniţă

„Dacă rămânem fără îngrijitoare şi bucătăreasă nu mai avem cum să ne desfăşurăm activitatea, va trebui să închidem grădiniţa. E ca un trup fără mâini. Ei muncesc, nu au creat niciodată probleme, sunt harnici, dar nu sunt plătiţi. Avem dureri de cap", ne-a precizat şi directorul grădiniţei, Lucia Lazăr. Pe lângă unitatea de învăţământ situată în zona de sud a Ploieştiului, mari probleme sunt şi la grădiniţele 32, 17 şi Scufiţa Roşie, dar şi la Colegiul „I.L. Caragiale".
„E ceva ruşinos. Au salarii foarte mici, de aproximativ 600 de lei, şi nici pe acestea nu le iau. Sindicatul nostru îi ajută cu bani şi le oferă asistenţă juridică", ne-a spus Gheorghe Giurumescu, preşedintele Sindicatului „Şcoala Prahovei".

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite