Să tot înveți în școlile Discovery

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din colegiile ploieștene „Jean Monnet" și „Mihai Viteazul" învață biologie, chimie, matematică și fizică cu ajutorul documentarelor Discovery. Nici musca nu se aude în clase în timpul acestor lecții vizuale.

O oră de biologie, în aparență obișnuită, la una dintre clasele a VIII-a din Colegiul Național „Jean Monnet" din Ploiești. După freamătul pauzei, elevii s-au așezat cuminți în bănci. Doar că, de această dată, profesorul nu ia creta în mână, ci aprinde videoproiectorul și ecranul multimedia. Se înțelege acum și de ce toată lumea vroia să stea, la această oră, în prima bancă, rezervată, de obicei celor mai „bazați" școlari. Este ca la cinema, iar pe ecran începe să ruleze una dintre cele mai interesante lecții de biologie urmărită până acum de către acești elevi de la final de gimnaziu.

În loc de o predare teoretică, cu notițe pe tablă, elevii sunt invitați la o excursie într-o pădure de foioase, unde se întâlnesc cu mai multe specii de animale, observă tipuri de vegetație și iau contact cu termeni de specialitate. Totul decurge clar, atractiv și captivant. La final, lecția este aproape învățată. „Este o oră foarte creativă, pe care o reții bine, fără efort și, pe deasupra, este foarte distractivă. Sunt convinsă că aș știi ce să fac dacă aș merge într-o excursie asemănătoare cu cea din documentar", spune Carina Lungu.

Ca la cinema

O lecție în acest format face parte din programul „Școala Discovery", primul parteneriat realizat între Ministerul Educației și Cercetării și Discovery Channel România. Scopul propus este de a aduce lumea Discovery în sala de clasă, stimulând curiozitatea firească a elevilor față de știință, dar și o integrare a resurselor audio-video și new media în procesul de educație.

„Eram oricum fan Discovery, iar o astfel de lecție mi se pare foarte interesantă, mă captivează și  mă face să înțeleg mai repede. Cred că orice elev este mai atent la un film decât la o lecție pe tablă", crede și Antonio Buharu.

Programul a debutat în școlile din România pe 16 ianuarie și constă în difuzarea unei seri de programe educative care prezintă subiecte științifice din discipline precum matematica, fizica, chimia și biologia. „Documentarele se adresează elevilor din clasele a V-a până la a XII-a, adică între 10 și 18 ani, și sunt difuzate în timpul orelor de profil, în funcție de orarul fiecărei clase. Modul în care aceste resurse sunt folosite, dar și receptivitatea elevilor pentru astfel de lecții vor fi monitorizate în Prahova în două școli, din cele 110 selectate la nivel național. Este vorba despre Colegiul Național «Jean Monnet» și Colegiul Național «Mihai Viteazul»", ne-a explicat câteva dintre datele tehnice Iuliana Tanur, profesor de bilogie și director adjunct la „Jean Monnet".

Accesibile tuturor elevilor

Aceasta nu înseamnă că programele sunt inaccesibile celorlalți elevi. Dublate în limba română, documentarele sunt disponibile și în format electronic, pe scoala.discovery.ro, un portal de unde pot fi descărcate materiale-suport pentru a fi folosite la clasă, de către profesori, sau acasă, de către elevi. Pe lângă atractivitatea incontestabilă, printre marile avantaje ale acestor lecții se numără faptul că pot fi accesate oricând, pot fi împărțite în mai multe episoade și puse pe pauză atunci când școlarii au întrebări sau vor să comenteze despre ceea ce văd pe ecran. Toate orele sunt concepute în conformitare cu programa școlară din România.

Nici includerea lor în orar nu este obligatorie, cu excepția celor 110 școli selectate, unde profesorii au fost instruiți de traineri americani, iar reprezentanți ai Discovery România vor veni să ia „pulsul" lecțiilor în rândul elevilor. În aceste școli, la finalul fiecărei lecții, elevii completează mai multe chestionare despre conținut și definiții de vocabular, învățate în timpul orelor. „În funcție de acest feed-back se va proceda la o continuare a programului și în anul școlar următor sau la o altă abordare a acestor lecții", ne-a mai spus Iuliana Tanur, unul dintre profesorii din România instruiți să predea lecțiile Discovery.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite