FĂRĂ SALARII DE UN AN! Cercetătorii din Ploieşti trăiesc pe datorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lăsaţi fără căldură, angajaţii se încălzesc la reşouri sau cu aparatele de aer condiţionat Foto: Alex Călinoiu
Lăsaţi fără căldură, angajaţii se încălzesc la reşouri sau cu aparatele de aer condiţionat Foto: Alex Călinoiu

Institutul de Proiectare şi Cercetare Utilaj Pentrolier Ploieşti, unicul cu acest profil din ţară, este în colaps din cauza datoriilor enorme. Angajaţii n-au mai văzut salariile de peste un an

De la peste 1.300 de angajaţi şi filiale în mai multe regiuni ale ţării, în vremurile de glorie, IPCUP Ploieşti a ajuns acum o ruină, unde mai lucrează puţin peste 80 de oameni. Angajaţii rămaşi n-au mai primit salariile din octombrie 2010, iar atunci doar avansul. De asemenea, căldura a fost tăiată, lifturile s-au defectat iar pompa de apă nu mai are forţa să împingă apa mai sus de parter. Ultima ameninţare este că institutul va rămâne fără energie elctrică dacă nu plăteşte datoriile. IPCUP are statut de societate având capital intergal de stat, aparţinând Ministerului Economiei.

Carmen Mocanu, angajată IPCUP

„Sunt divorţată şi nu am nicio altă sursă de venit. Dacă n-ar fi fetiţa, care mă ajută, aş fi murit de foame de mult timp ", Carmen Mocanu, angajată

Problemele au apărut din cauza scăderii numărului de comenzi, la începutul crizei financiare, ceea ce a dus la acumularea unor datorii enorme din 2008 şi până în prezent. Institutul de proiectare şi cercetare, unic în ţară, a intrat într-un cerc vicios. Din cauza datoriilor la stat, instituţia nu mai poate prelua noi contracte de cercetare. Fără veniturile din contracte, IPCUP nu are cum să-şi achite datoriile, iar penalităţile cresc şi împovărează şi mai mult instituţia. În plus, toţi banii care vin din contractele aflate în desfăşurare se duc direct în conturile Administraţiei Financiare. Datoriile au depăşit 16 milioane de lei.

„Nu mai pot dormi noaptea"

Angajaţii au ajuns în pragul disperării. Mulţi dintre ei au rămas sperând că situaţia se va îmbunătăţi. Cei care şi-au căutat de lucru au găsit foarte greu, angajatorii evitând persoane trecute de 40-50 de ani şi specializate în acest domeniu. „Am copil în clasa a opta, iar soţul este bugetar. Nu mai pot dormi noaptea! Este dezastru. Nu ştim ce să mai facem, ultimul salariu a fost avansul pe octombrie 2010, am înţeles că unii colegi ar fi luat şi lichidarea. Vă daţi seama că nici contribuţiile nu ne-au mai fost plătite. Nici măcar de şomaj nu am putea beneficia. Suntem disperaţi, am trimis nenumărate memorii către conducerea Ministerului Economiei, solicitând să clarifice situaţia noastră. Cei de la Bucureşti ne dau de înţeles c-ar trebui să ne dăm demisiile", s-a plâns Georgeta Stoianovici.

Ruxanda Panait, angajată IPCUP

„Fac naveta, de la Câmpina, zilnic. Soţul lucrează tot aici. Unde să mă mai duc să lucrez la vârsta mea?", Ruxanda Panait, angajată

Angajaţii îşi puseseră speranţele într-un contract mare cu unul din giganţii din domeniul petrolier, însă toţi banii s-au dus la ANAF. „Sindicatul i-a dat în judecată şi, conform deciziei Tribunalului Prahova, ANAF-ul nu are voie să pună poprire pe bugetul de salarii. Însă ei au luat banii pe acel contract direct de la terţul poprit şi au acoperit o parte din penalităţi, nici măcar nu au stins datoria, care produce în continuare alte penalităţi. Am obţinut o sentinţă favorabilă, dar nu avem ce să executăm silit la IPCUP ", ne-a dezvăluit Ciprian Onescu, vicepreşedintele sindicatului de la IPCUP.

CITIŢI ŞI:

Angajaţii IPCUP Ploieşti au ieşit din nou în stradă

Incendiu la IPCUP Ploieşti

„Fac naveta, de la Câmpina, zilnic. Soţul lucrează tot aici. Nu ne întrebaţi cum mai reuşim să ajungem la serviciu. Este un chin. Unde să mă mai duc să lucrez la vârsta mea? Sunt din'79 aici. Noi vrem să muncim", ne-a mărturisit şi Ruxanda Panait, o altă angajată. „Sunt divorţată şi nu am nicio altă sursă de venit. Mă bazez pe copilul meu. Dacă n-ar fi fetiţa, care mă ajută, aş fi murit de foame de mult timp. Singura sursă de venit pe care o mai aveam era pensia mamei, dar ea a murit acum câteva luni. Nici măcar ajutorul de înmormântare n-am reuşit să-l iau", ne-a povestit şi Carmen Mocanu.

Atât de încâlcită e situaţia încât managerul propus de minister în primăvară, un specialist în salvarea firmelor cu probleme, şi-a dat demisia de onoare după două luni. Actuala directoare ştiinţifică, Nuşa Mitraşcă, spune că este în aceeaşi situaţie ca şi subalternii săi. Am solicitat în scris un punct de vedere din partea Ministerului Economiei cu privire la situaţia IPCUP, însă nu am primit până acum niciun răspuns.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite