Romii cazaţi la Căminul Şcolar Teleajen trăiesc pe banii ploieștenilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Liceului Teleajen din Ploiești, unde au fost mutați sinistrații în urma inundațiilor de acum șase ani reclamă faptul că aceștia nu au limită la consum, nu păstrează curățenia și sunt foarte recalcitranți.

Înainte de inundații romii își duceau veacul în niște locuințe din chirpici, construite pe malul pârâului Dâmbu, unde nu aveau niciun fel de utilitate. Din septembrie 2005, când pârâul Dâmbu s-a umflat și le-a distrus locuințele, reprezentanții Administrației Serviciilor Sociale Comunitare (ASSC) le-a pus la dispoziție câteva camere în căminul Grupului Școlar Teleajen Ploiești.

Măsura de urgență trebuia să fie una temporară, însă de șase ani romii nu se mai dau duși de acolo. Și este și normal să aibă o astfel de atitudine, în condițiile în care aici beneficiază de toate tipurile de utilități pentru care nu plătesc niciun leu. De chirie nu s-a pus niciun moment problema, iar facturile sunt achitate din bani publici, adică din cei ai contribuabililor de rând, care au grijă să-și plătească pe lângă cheltuielile lunare și taxele și impozitele către bugetul local. Cei mai mulți dintre ei sunt asistați sociali, iar în majoritatea cazurilor copiii de vârstă școlară sunt analfabeți.

Și risipitori, și scandalagii

Iar consumurile celor 38 de „sinistrați", cărora li se mai adaugă alte 18 persoane care provin din căminele de copii și cărora li s-a oferit o locuință tot în Căminul Liceului Teleajen, nu sunt deloc mici. Într-o lună de vacanță, cum a fost iulie, când ei sunt singurii locatari de aici, costul utilităților depășește 10.000 de lei, dintre care aproape 4.400 lei este factura la apă, la curent electric suma de plată este de aproape 3.700 lei, la gaze 2.350 lei, iar la canalizare 130 de lei.

„Să nu mai vorbim de lunile de iarnă, când totul este de patru ori mai mult. Spre exemplu, în decembrie, când copiii au fost plecați aproape jumătate de lună, cheltuielile s-au ridicat la aproape 42.600 lei, dintre care gazele au fost aproape 26.000 de lei, iar energia electrică 10.500 de lei. Noi avem în cămin numai 20 de copii. Când văd care este situația mulți dintre ei pleacă, preferă să stea pe la rude sau în gazdă", ne-a declarat Maria Durac, contabil-șef al Liceului Teleajen Ploiești.

Marijana Sărățeanu, directorul instituției de învățământ, ne-a declarat că în cămin mai vin și alte persoane, rude sau prieteni ale romilor de aici. Conform cadrului didactic nici scandalurile n-au lipsit din decor.       

Deși au primit din partea Primăriei terenuri sau câte o cameră în Căminul de locuințe sociale Rafinorilor, romii au refuzat să se mute. „Îmi mai dădeau o mie de lei ca să-mi ridic casa. Nu-mi ajungeau. Aici nu plătesc nimic, e bine în căminul ăsta", ne-a spus Simona Răducanu, una dintre sinistrate.

Acord bătut în cuie

„Unii dintre aceştia au dosare pentru locuinţe sociale, iar unul dintre solicitanţi chiar a primit locuinţă în căminul Rafinorilor. I-am scos să facă curăţenie şi chiar este destul de curat în acest cămin, dar mai mult decât atât nu avem ce să le facem. Cunoaştem toate problemele de acolo, dar toate ţin de acordul încheiat între grupul şcolar şi Primăria Ploieşti. Este o problemă care ţine de municipalitate, iar noi doar îndeplinim doar atribuţii de monitorizare. Mai mult decît atât nu avem ce să facem", ne-a declarat Brînduşa Pietraru, directorul Adminstraţiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploieşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite