Record de reabilitări termice în Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ani de zile în care blocurile reabilitate termic în Ploieşti se puteau număra pe degete, Primăria se pregăteşte să lanseze un număr record de lucrări în 2012

Coincidenţă sau nu, anul electoral 2012 aduce în Ploieşti un număr record de lucrări de reabilitare termică a blocurilor, pregătite de administraţia ploieşteană. Numărul imobilelor prinse în program este mai mare decât tot ce s-a reabilitat în primii trei ani de mandat. După ani de zile în care blocurile reabilitate termic în Ploieşti puteau fi numărate pe degete, conducerea Primăriei a dezvăluit că este foarte aproape să semneze contractele de lucrări pentru cele 46 de imobile pentru care au fost organizate proceduri de atribuire încă de anul trecut.

46+100

Cererile de oferte, grupate în patru loturi, pe cartiere, au fost lansate pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice la mijlocul anului trecut, retrase şi relansate în septembrie. În momentul de faţă, ofertele firmelor interesate de aceste lucrări au fost analizate, iar comisia de licitaţie etse în termenul pentru publicarea anunţurilor de atribuire. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, procedurile sunt ca şi finalizate, iar semnarea contractelor ar putea avea loc în câteva săptămâni. Dacă nu există contestaţii, lucrările ar putea începe din primăvară.

Vezi AICI lista celor 46 de blocuri.

Pe lângă cele 46 de blocuri deja incluse în programul de lucrări, administraţia ploieşteană mai pregăteşte documentele pentru a scoate la licitaţie alte aproape 100 de imobile, în acest an. Procedurile urmează să fie lansate pe SEAP şi, din nou, dacă nu apar contestaţii care să le întârzie, lucrările ar putea fi demarate în această toamnă sau, în cele mai bune condiţii, încă din vară.

Pentru cele 46 de blocuri, autorităţile locale au un buget alocat de 52,7 milioane de lei, echivalentul a 12,2 milioane de euro. La atribuire contează preţul propus de ofertanţi (în proporţie de 60%) şi termenul de finalizare (40%). Dacă adăugăm şi suma pentru cele aproape 100 de blocuri care urmează să fie scoase la licitaţie, bugetul total pentru reabilitări ajunge la aproape 30 de milioane de euro. Ţinând cont de amploarea lucrărilor, dar şi de nota de plată ridicată, oficialii Primăriei Ploieşti recunosc că este probabil ca o parte din aceste lucrări să se finalizeze în următorii ani. „Reabilitarea termică va fi cu siguranţă una dintre priorităţile bugetului pe acest an", a afirmat Andrei Volosevici, primarul Ploieştiului.

Aşteaptă de 3 ani

În vara lui 2009, conducerea Primăriei a organizat un fel de tombolă, trăgând la sorţi 200 de blocuri, care, conform declaraţiilor de atunci, urmau să fie reabilitate. Interesant este că, pe lista de 46 licitate acum, apar cu totul alte imobile. În acest timp, câteva mii de familii aşteaptă să se lămurească situaţia blocurilor în care locuiesc. Un ploieştean care stă la ultimul etaj al unui bloc de pe Cameliei se plânge că apa de ploaie ajunge să i se scurgă pe pereţi, dar, pentru că blocul se află pe lista de 200 trase la sorţi, vecinii au refuzat să plătească pentru repararea plafonului, aşteptând investiţia din bugetul local. Probleme de acest gen au avut loc şi în cartierul Malu Roşu. „De doi ani, poate şi mai bine, aşteptăm. Blocul nostru este pe lista celor 200 trase la sorţi, însă nu s-a făcut nimic. Când s-au interesat vecinii la Primărie li s-a răspuns că nu sunt fonduri", s-a plâns Elena Diaconu, locatară în blocul 56 de pe Aleea Profesorilor. „Dacă stăteam în nădejdea Primăriei, ne intra apa în case. Am schimbat ţevile pe cheltuiala noastră, 3.000 de lei de apartament, era o lucrare care nu mai putea fi amânată. De asemenea, mai mulţi vecini şi-au montat singuri izolaţia termică", ne-a povestit şi Ionel Ene, un locatar de pe Aleea Şcolii.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite