Războiul nervilor. Prahovenii, purtaţi pe drumuri pentru reţete compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii cronici sunt debusolaţi de noul sistem de acordare a medicamentelor. Ca să nu dea o avere pe tratamente, prahovenii merg la medicii de familie şi la farmacii de mai multe ori până când primesc variante bune de tratament şi nu foarte costisitoare.

Noul sistem de acordare a medicamentelor  în regim compensat şi gratuit îi pune pe drumuri pe asiguraţi. În multe cazuri, oamenii se plimbă de la medicul de familie la farmacie şi retur după ce constată că tratamentul prescris a devenit mult prea costisitor pentru buzunarele lor şi au nevoie de pastile mai ieftine.

„Am venit să văd cât mă costă medicamentele. Eu am diabet şi am venit la Ploieşti tocmai din localitatea Drăgăneşti. O să fac un efort să mănânc mai puţin, şi să reduc alte cheltuieli casnice, ca să-mi pot lua pastilele indicate de medic. Este a doua oară decând mă plimb de la medic la farmacie, ca să găsesc o formulă bună şi mai puţin costisitoare. Însă am ajuns la concluzia că nu pot cumpăra variante mai ieftine pentru că nu sunt atât de eficiente precum cele pe care le-am luat ani la rând", a spus Dumitra Anton, o pensionară de 67 de ani.

Norocoşi sunt cei cu pile la farmacii

Cei mai norocoşi sunt ploieştenii care au cunoştinţe la unităţile farmaceutice. Dacă găsesc înţelegere, oamenii nu mai sunt trimişi din nou la medic pentru o nouă reţetă.

„Dacă tratamentul este scump, noi le indicăm cea mai ieftină variantă. Dacă e de acord să o achiziţioneze, îi punem să scrie pe spatele reţetei că e de acord cu ce-i dăm noi. Dacă nu, şi vrea tratamentul pe care îl urma şi înainte, trebuie să achite diferenţa de bani",a  precizat Daniela Simionescu, farmacist şef la o unitate din zona Malu Roşu.

Noile reglementări îi pun în dificultate nu numai pe asiguraţi, ci şi pe medicii de familie, care se tem să prescrie medicamente româneşti, la preţ mai mic.

„Chiar dacă au aceeaşi substanţă la bază, nu toate medicamentele din aceeaşi gamă sunt la fel de bune. Eu refuz să-mi pun parafa şi să trec pe reţetă decât tratamente care au dat randament în cazul pacienţilor mei. Unii nu se simt bine dacă iau altceva, prin urmare nu pot risca să-i le deteriorez starea de sănătate. Noul sistem de acordare a compensatelor ne-a dat peste cap de tot. În loc să stau să consult pacientul, mai mult căutăm soluţii pentru a găsi un medicament şi ieftin şi bun. Ca la noi, în România, nu există nicăieri", s-a plâns Simona Schnelbach, medic de familie.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite