Ramona Enache este vocea studenţilor AIESEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a fost votată în luna aprilie pentru a conduce AIESEC Ploieşti pentru un an de zile şi deja s-a implicat activ în realizarea a două proiecte dedicate studenţilor ploieşteni.

Pe când era elevă la liceu, în clasa a XI-a, Ramona a participat la un proiect care avea ca scop crearea unei firme virtuale cu care colegii ei au participat la un concurs internaţional.

„În liceu nu existau asociaţii de vountariat şi nici nu era abordat liceul nostru în astfel de activităţi, deşi mi-ar fi plăcut foarte mult să iau parte la astfel de activităţi", spune tânăra.

În primul an de facultate a auzit de asociaţia AIESEC, o asociaţie de stundeţi care realiza recrutări de două ori pe an, primăvara şi toamna.

La un moment dat, fata a fost abordată de un student din facultate care i-a vorbit despre asociaţie, de internaţionalism  şi de activităţile derulate de studenţi.

„Pot spune că a fost o decizie de moment să mă înscriu în această asociaţie, eram mai mult curioasă să aflu mai multe lucruri şi să pot beneficia de mai multe oportunităţi decât cele pe care mi le-ar fi putu oferi o facultate de contabilitate", explică Ramona.

Interviu şi pregătire

Tânăra s-a prezentat la interviu şi a fost selectată pentru un training de două săptămâni.

După această perioadă de pregătire, ea a participat la conferinţă organizată în colaborare cu reprezentanţii asociaţiei de la Sibiu.

A urmat o perioadă de 6 luni în care a fost membru al departamentului de vânzări şi care, spune ea, a ajutat-o foarte mult.

„Încercam să implicăm firmele în proiectele noastre, să le pregătim să susţină un proiect. Am coordonat un proiect numit „Training Center" prin care am realizat o serie de trainunguri cu privire la cum să deschidem o firmă şi cum să o conducem.

Aveam o echipă de 5 studenţi iar beneficiarii acestui proiect au fost de 35 de tineri din facultate", explică studenta. În luna aprilie a acestui an, Ramona a fost votată preşedinta AIESEC Ploieşti, în urma unui interviu foarte serios pe care l-a susţinut şi în cadrul căruia şi-a prezentat strategia managerială pentru un an.

 

AIESEC, locul studenţilor valoroşi

„Pentru mine AIESEC înseamnă oameni, noi încercăm să rezolvăm probleme ale societăţii din diverse domenii, cum ar fi educaţie, cultură sau mediu. Este un mediu în continuă schimbare, vin străini în România şi lucrează pe diferite proiecte dar şi studenţii români sau masteranzii pot pleca în străinătate pentru a căpăta experienţa de care au nevoie, în cadrul proiectelor noastre", spune tânăra.

Până acum, de când conduce filiala ploieşteană, ea a derulat două proiecte, iar alte trei urmează a fi demarate în scurt timp. Până în luna aprilie, când va fi eliberată din funcţie, tânăra a gândit alte 5 proiecte pe care speră să le poată realiza.

Unul dintre membrii AIESEC care a impresionat-o pe Ramona este Dey de Santos, un tânăr de 28 de ani care a fost preşedintele AIESEC la nivel internaţional dar şi la nivelul a două ţări, Macedonia şi Portugalia.

„M-a impresionat pentru că are o deschidere foarte mare către comunicare, poate discuta de la cel de pe stradă la cel mai deştept om, dar şi cunoaşte strategii de dezvoltare a ţărilor foarte avansate.

El a avut o viaţă tragică dar a luptat mai departe, nu s-a lăsat învins niciodată", spune, încântată, Ramona.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai dificial aspect ca voluntar?

R.E.: Atragerea sponsorilor este cea mai grea activitate pe care trebuie să o realizez, iar asta pentru că în Ploieşti oamenii de afaceri nu sunt deschişi pentru aşa ceva, au altă mentalitate.

Am avut până acum parteneri naţionali care ne-au sprijinit proiectele, însă, dacă până acum era mai uşor să accesezi fonduri, acum, din cauză că sunt mult mai multe proiecte, lupta e mai intensă, iar firmele nu mai sunt dispuse să facă sponsorizări.

Cum a fost experienţa ta în afara ţării?

R.E.: Am vrut să văd cum e în străinătate şi am avut ocazia să ajung în Scoţia.

Totul mi s-a părut şocant, eu pornisem de la ideea că britanicii sunt reci, dar acolo am descoperit că, deşi există un adevăr în acest lucru, deţin şi lucruri unice.

Cel mai mult m-a impresionat respectul reciproc şi felul în care reacţionează ei în anumite situaţii, de unde se vede gradul de civilizaţie.

 

Ce-i place:

Tinerei îi place să călătorească atât în ţară cât şi în afara ei, fiind, până acum, în vizită în Scoţia, îi place foarte mult să citească şi iubeşte animalele, are un pisoi birmanez. De asemenea îi place foarte mult să danseze şi obişnuieşte să meargă în cluburile din Ploieşti sau pe Valea Prahovei să se distreze, îi place şi muntele.

Ce nu-i place:

Nu îi plac oamenii care nu sunt punctuali dar nici nu suportă diferenţele sociale şi de naţionalitate dintre mai multe persoane. Ar vrea ca toţi tinerii să fie şi să se comporte egali în faţa problemelor, indiferent de ţara din care fac parte şi nu-i place când oamenii sunt trataţi diferit doar din cauza acestui considerent.

 

PROFIL

NĂSCUTĂ:

11 septembrie 1988, Ploieşti

STUDII:

Studentă la Facultatea de Ştiinţe Economice, UPG Ploieşti

FAMILIE:

Are o soră mai mare cu 4 ani

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite