Rachetele cu clorură de argint alungă grindina din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furtunile violente, ploile abundende şi grindina de dimensiuni inimaginabile, au măturat România în ultimele zile.  Nici Prahova nu a scăpat de urgia naturii dezlănţuite, dar din fericire, specialiştii de la Unitatea Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova (UPCCG), au reuşit să protejeze terenurile agricole, dar şi locuinţele prahovenilor, de grindina care putea distuge totul în cale.

De când a fost repus în funcţiune sistemul anigrindină, din cele şase puncte de tragere din judeţ au fost lansate spre norii de grindină 153 de rachete încărcate cu clorură de argint. Acestea au reusit să spargă formaţiunile noroase, aşa că peste cele 80.000 de hectare protejate de sistem, nu a căzut nici un bob de gheaţă.

„Ultimele zile au fost cele mai grele din acest an. A plouat zilnic, iar fiecare furtună a fost însoţită de grindină. Formaţiunile noroase de acest tip, s-au întins pe kilometri întregi. Numai in ultimele două zile au fost traşi aproape 50 de vectori antigrindină. Dacă nu aveam acest sistem de combatere a grindinei, multe locuinţe ar fi avut de suferit", ne-a declarat Aurel Anghel,  directorul UPCCG Prahova.

300 de rachete, pregătite

Şi în perioada următoare vremea se anunţă la fel de capricioasă. Meteorologii spun că nu vor lipsi furtunile însoţite de vânt puternic şi grindina. Cei de la Unitatea pilot de combatere a căderilor de grindină sunt în stare de alertă.

În magazii sunt depozitate peste 300 de rachete. Anul trecut, din cauza lipsei de fonduri, sistemul antigrindină nu a prea funcţionat şi au fost lansate doar 60 de rachete. UPCCG îşi va încheia activitatea abia în septembrie.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite