Ploieşti: Rachetele antigrindină, gata de lansare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Rachetele antigrindină, gata de lansare
Ploieşti: Rachetele antigrindină, gata de lansare

Anul acesta, pe lângă cele şase staţii deja funcţionale în judeţul Prahova vor mai fi amenajate două puncte de lansare în Buzău.

Începând de ieri după-amiază, angajaţii Unităţii Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină şi Stimularea Precipitaţiilor-Prahova au început provizionarea cu rachete a punctelor de lansare. După mai multe demersuri efectuate de către autorităţile locale la Bucureşti, unitatea a primit aproximativ 30 de miliarde de lei vechi pentru sistemul operaţional antigrindină.

“Este vorba despre sute de rachete cu care vor fi aprovizionate punctele existente, astfel încât vom fi pregătiţi în orice moment să acţionăm în momentul în care condiţiile meteo vor fi nefavorabile”, ne-a declarat Constantin Nicolescu, şeful Serviciului antigrindină din cadrul Direcţiei Agricole Prahova.

Alte două puncte de lansare în Buzău
Începând de anul acesta pe lângă cele şase puncte de lansare care au funcţionat din 2004 vor fi puse în funcţiune şi două puncte de lansare în Buzău.

 “În afară de punctele de la Valea Călugărească, Boldeşti-Scăeni, Mehedinţa, Ceptura, Tătaru, Tohani, suntem în curs de dotare pentru instalarea a două puncte în judeţul Buzău, în zonele Pietroasele şi Vipereşti”, a mai precizat Constantin Nicolescu. Acesta a mai spus că în perioada următoare sunt slabe condiţii de formare a grindinii conform prognozelor transmise la Unitate, însă datele se pot modifica de la o oră la alta.

100 de hectare distruse
De la începutul anului şi până în prezent au fost afectate de grindină aproximativ 100 de hectare de culturi pe raza judeţului Prahova. Acest lucru s-a întâmplat pentru că unitatea nu a putut proteja culturile din lipsa banilor.

Şi anul trecut sistemul antigrindină a funcţionat cu întârziere, acesta primind bani de la guvern tocmai în luna iulie. “În 2008, am lansat 20 de rachete deoarece am funcţionat după 25 iulie. Acest lucru s-a întâmplat pentru că nu am avut un buget alocat de la începutul anului”, ne-a mai declarat Constantin Nicolescu.

Sezonul de acţiune al rachetelor antigrindină este ultima decadă a lunii aprilie-sfârşitul lunii septembrie, aceasta fiind perioada cea mai critică pentru afectarea culturilor de grindină.

Eficacitate
Raza de acţiune a rachetelor antigrindină este de 10 km, iar timpul de reacţie de maxim două minute, anul trecut cu un leu cheltuit pe rachetele antigrindină lansate fiind evitate pagube în valoare de trei  lei.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite