Rablele din Ploieşti, greu de ridicat de pe domeniul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe Strada Bahluiului din Ploieşti, rablele ocupă locurile de parcare
Pe Strada Bahluiului din Ploieşti, rablele ocupă locurile de parcare

Maşinile abandonate au pus stăpânire pe trotuarele şi parcările nou-amenajate din Ploieşti.

Autoturismele părăsite pe trotuarele şi în parcările din Ploieşti arată jalnic: fără geamuri, ruginite şi cu anvelopele distruse. În plus, unele dintre ele au devenit locuri de depozitat gunoaie menajere şi sunt folosite, mai nou, şi ca  panouri publicitare de către cei care vor să se îmbogăţească de pe urma voucherelor pentru programul "Rabla".

Pe parbrizele multor astfel de maşini sunt lipite anunţuri cu numere de telefon şi numele unor persoane de contact cărora ploieştenii, "posesori" de rable, li se pot adresa pentru a face rost de niscaiva bani.

"Autoturismele abandonate îngreunează circulaţia. Nu ai loc să treci de ele pe trotuare şi trebuie să mergi pe carosabil, să le ocoleşti. Sunt infecte. Şi la mine în cartier, pe strada Bahluiului, în vecinătatea blocurilor 143-146, e plin de Dacii vechi, care nu mai pot fi folosite. Şi asta în contextul în care noi nu avem unde să ne parcăm propriile maşini. Poate se sesizează cineva de la Primărie şi ia atitudine, ca să scăpăm definitive de ele. AU numere de înmatriculare, trebuie să se ştie cui aparţin", s-a plâns Matei Dobre, un ploieştean care locuieşte în zona Vest-Lămâiţa.

"Este bătaie de joc. Noi plătim impozit pentru locurile de parcare, iar acestea sunt ocupate de rable. Mă refer la strada Bahluiului. Eu am zis că o să vorbesc cu o cunoştinţă de-a mea să le mutăm de acolo, cu ajutorul unei platforme şi să le lăsam în mijlocul străzii. Aşa vor trebui să le ridice" este de părere Laurenţiu Duţu, un alt ploieştean.

70 de lei din valorificarea rablelor

Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Gospodărire Urbană (SGU) Ploieşti, de la începutul acestui an şi până în prezent, din municipiu au fost ridicate, de pe domeniul public, 100 de maşini abandonate. "Valorificarea maşinilor abandonate se realizează prin intermediul REMAT, contravaloarea acestora fiind modică şi dependentă de gradul de deteriorare al maşinilor. În medie, pentru un astfel de autoturism se obţine suma de 70 lei. De la începutul anului până la această dată au fost valorificate 22 maşini de acest fel, alte 12 fiind în curs de valorificare", a precizat Adela Frăţilă, purtător de cuvânt al SGU Ploieşti.

Cinci luni pentru ridicarea rablelor

Procedura de ridicare a maşinilor abandonate de pe domeniul public este  reglementată în Ploieşti prin Hotărârea de Consiliu Local numărul 104/2010, iar acţiunea în sine este complexă şi anevoioasă, desfăşurându-se pe parcursul unei perioade de până la 5 luni de zile. În primă fază, angajaţii Serviciului de Gospodărire Urbană trebuie să identifice maşinile abandonate sau fără stăpân, după care, în funcţie de situaţie se afişează somaţia pe parbrizul maşinilor respective şi se trece la completarea unui proces verbal semnat de doi martori.

Proprietarul, dacă acesta există, are la dispozitie 10 zile pentru a-şi ridica rabla de pe domeniul public. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, se va face o adresă la Poliţie pentru identificarea proprietarului şi i se va trimite o somaţie scrisă, prin poştă cu confirmare de primire. "Dacă nici aşa nu se rezolvă, urmează o serie de referate, dispoziţii, adrese pentru ridicarea, inventarierea, expertizarea, transportul si depozitarea autovehiculului, pentru intrarea acestuia in patrimoniul unitatii administrativ-teritoriale, pentru radierea autovehicului, toate aceste acte urmând să fie semnate şi de către primar. Ulterior, autovehiculul va fi valorificat prin REMAT", a mai declarat Adela Frăţilă.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite