REPORTAJ. Orăşenii se refugiază de… cheltuieli, cu rulota, pe Valea Cerbului din zona Buşteni (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii şi-au dus tot ce le trebuie pentru a sta până toamna la munte
Turiştii şi-au dus tot ce le trebuie pentru a sta până toamna la munte

Sute de turişti îşi petrec vara pe Valea Cerbului, de lângă staţiunea Buşteni, căutată mai ales datorită panoramei.

Departe de aglomeraţia şi zgomotul oraşelor, într-un cadru natural mirific, în inima munţilor, sute de persoane au populat până la refuz Valea Cerbului din Buşteni. Oamenii, veniţi cu mic cu mare, cu familii şi prieteni, să petreacă cel mai ieftin concediu, locuiesc în corturi şi rulote, pentru a căror campare nu plătesc decât 10 lei pe zi.

Mulţi dintre ei au venit din marile aglomerări urbane dotaţi cu tot ce trebuie pentru a sta o vară întreagă la munte. Turiştii şi-au personalizat „casele de vacanţă",  împodobindu-le cu steaguri şi ghivece cu flori, ca să fie admiraţi de vecinii de...rulotă.

„Noi, în primul rând, ne-am pavat cu pietre aleea de acces către rulotă, ca să dea bine. Apoi, ca să ne ţină de urât, ne-am adus pisica şi căţelul pe Valea Cerbului, animale care, de altfel, s-au adaptat foarte bine condiţiilor de aici. Avem tot ce ne trebuie. Am cărat cu noi de toate pentru toţi: scaune, mese, saltele, vase de gătit, bidoane cu apă plată, saci cu haine, murături şi un aragaz cu butelie. Avem şi un radio pe care îl deschidem doar când vrem să mai aflăm ce se întâmplă în ţara asta", ne-a spus Antonia Dumitru, o bucureşteancă de 57 de ani, care de cinci ani consecutiv vine, împreună cu soţul şi cu alte opt familii, pe Valea Cerbului, pentru a petrecere lunile de vară.

VEDEŢI AICI CUM PETREC VARA RULOTIŞTII DIN VALEA CERBULUI

Au vizitat toată Valea Prahovei

Femeia se mândreşte cu faptul că a învăţat să se gospodărească foarte bine, chiar dacă nu are condiţiile de acasă. „Luăm apă de la un izvor din apropiere ca să ne spălăm. Avem o copaie pentru asta. Apă pentru băut cumpărăm din Buşteni. Rufele le întindem la soare, pe sârmă. Dacă avem chef de plimbare, dăm o fugă până în Braşov sau luăm la rând staţiunile de pe Valea Prahovei. Totuşi, nu ne abandonăm copiii la oraş. De două ori pe lună mergem să-i vizităm în Bucureşti şi ca să ne încasăm pensiile", povesteşte pensionara din Capitală, care abia aşteaptă să primească vizita celor doi nepoţi care vor sta  şi ei la rulotă, până în septembrie.

Soţul acesteia, Tudor, organizează campionate de table şi şah în mica tabără de rulote din Valea Cerbului. Îşi umple timpul şi cu plimbări prin pădure, iar când oboseşte, se aşează în şezlong, la soare.

„Vreau să vă spun că deseori suntem vizitaţi de urşi. Animalele s-au domesticit şi nu ne este teamă deloc de ele. Vin la râu să bea apă. Iarna le-am dus dorul. Abia aşteptam să plecăm din nou la munte, doar ca să văd altceva decât maşini şi înghesuială, aşa cum e mereu în Bucureşt. Ne-am denumit casa de vacanţă de la munte «Vila Butuci». Are şase margarete", a spus amuzat Tudor Dumitru.

Sezonierii de pe Valea Cerbului s-au echipat şi pentru vreme rea. Au tot ce trebuie cu ei, ca nu cumva vântul sau ploaia să le strice vacanţa. „Ne-am luat prelate pentru rulote şi corturi. Avem şi cizme de cauciuc şi pelerine de ploaie. Cu noi am cărat şi medicamente contra răcelii", a zis Ioan Rădulescu, de 58 de ani, tot bucureştean.

La pensiune, preţurile cresc de zece ori

Vacanţa la cort sau rulotă este cea mai ieftină, având în vedere faptul că o singură noapte de cazare în pensiunile de pe Valea Prahovei costă, în această perioadă, între 80 şi 100 de lei.

„Avem tot felul de oferte, însă cu siguranţă nu avem nimic sub 50 de lei pe noapte. Totuşi, există diferenţe mari între viaţa la rulotă şi cazarea oferită la pensiuni sau la vreo unitate hotelieră. Cred că varianta cu vacanţa la pensiune e agreată mai ales de către familiile cu copii, iar cea de la cort, de pensionari care nu au nevoie de cine ştie ce condiţii", a spus Marian Neagoe, un agent de turism din Ploieşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite