Protestele se mută din stradă la catedră, în Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100.000 de elevi și 9.700 de profesori și personal din învățământul prahovean ar putea intra într-o vacanță forțată, din 23 ianuarie. Sindicatele strâng semnături pentru declanșarea grevei generale

Strada nu are suficient ecou pentru nemulțumirile care s-au strâns, de-a lungul anilor, în cancelariile prahovene. Umiliți cu salarii de 6-700 de lei, îmbrăcați mai prost ca elevii și nevoiți să predea în laboratoare și săli de sport construite în perioada comunistă, profesorii vor să detoneze, din nou, cocktailul incendiar al grevei generale. Scânteia a fost, în mod surprinzător, legea sănătății. „De vreme ce legea sănătății, în noua formă, a fost oprită, ne dorim și ca asumarea pe legea educației să fie anulată. Foarte multe dintre prevederile acestei legi, și amintesc aici doar angajarea profesorilor de către consiliul fiecărei școli, sunt defavorabile cadrelor didactice", ne-a spus Gheorghe Giurumescu, președintele Sindicatului Școala Prahovei.

Membrii acestui sindicat, afiliat Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, strâng semnături  pentru declanșarea grevei generale, pe 23 ianuarie. Diminuarea salariilor cu 25%, neplata banilor obținuți în instanță în procesele cu Guvernul și întârzierea în decontarea sumelor pentru navetă în cel puțin 29 de comune din Prahova sunt doar câteva dintre nemulțumirile care figurează pe agenda grevei din Prahova.

Lista lungă a doleanțelor

În ceea ce privește profesorii, câți dascăli, atâtea nemulțumiri. „Voi fi primul care semnează pentru grevă și care va susține protestul. Suntem doi profesori în familie, iar de la diminuările de salarii din învățământ, am calculat o pierdere de 15.000 de lei în bugetul nostru. După 14 ani în sistem, am un salariu net de 1.100 de lei lunar", ne-a spus profesorul de educație fizică Nicolae Potinteu, de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu" din Ploiești.

„Potrivit noii legi, angajarea profesorilor se va face de către consiliul fiecărei școli și nu se va mai ține cont de titulatură, vechime sau grade didactice. Singurul câștig îl reprezintă orele de sport de la ciclul primar care sunt susținute acum tot de profesori", îl completează colega lui, Cătălina Stângă, de la școala „Elena Doamna" din Ploiești.

Lipsa dotărilor din sălile de sport și din laboratoarele unităților de învățământ reprezintă o altă doleanță veche a dascălilor, nevoiți să apeleze constant la sponzorizările venite din partea părinților. „Ne-am dori o bază materială performantă, cu mijloace moderne. Un laptop, un video-proiector și un sistem audio-video performant fac întotdeauna lecțiile mult mai atrăgătoare pentru elevi. Nici pentru profesori nu sunt suficiente cursuri de perfecționare și formare, gratuite", ne-a spus și Florentina Cristescu, profesor pentru învățământul primar la școala „Elena Doamna" din Ploiești.

Efecte pentru elevi

Noua lege a educației are, în perspectiva profesorilor, dezavantaje și pentru elevi. „Învățământul obligatoriu gimnazial de 9 clase va avea un efect total contrar celui pe care scontează inițiatorii legii. După ce vor termina aceste clase obligatorii, foarte mulți școlari nu vor mai merge la liceu, mai ales că acesta este vârsta critică, clasa a X-a, când mulți abandonează studiile. Și elevii care vor susține bacalaureatul vor fi dezavantajați, pentru că singurii care vor mai da examen la matematică sunt cei de la profilul intensiv. Aceștia vor lua note mai mici și vor concura pentru admiterea la facultate cu unii dintre colegii care au susținut bac la științele naturii, de exemplu", crede Andrei Dobre, profesor de matematică la Grupul Școlar Transporturi din Ploiești.

Unde sunt sindicatele de altădată?

Mulți dintre profesori sunt dezamăgiți de rezultatele obținute, de-a lungul anilor, de mișcările sindicale din învățământ. Au experimentat salarii neplătite pentru perioadele în care au fost în grevă sau nu au obținut ce și-au propus la începuturile protestelor. Nici de data aceasta nu sunt convinși că vor avea succes, dar, pentru aceasta, trebuie să încerce să-și ceară drepturile.

O grevă generală în învățământ, în Prahova, ar însemna că peste 9.700 de profesori și personal auxiliar nu ar veni la ore, iar peste 100.000 de elevi ar intra, din nou, în vacanță.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite