Ploieşti: Proprietarii de câini încalcă legea bunului simţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Proprietarii de câini încalcă legea bunului simţ
Ploieşti: Proprietarii de câini încalcă legea bunului simţ

Zeci de ploieşteni care au în proprietate câini au fost sancţionaţi contravenţional pentru că au uitat lesa şi zgarda patrupedelor acasă, dar şi pentru că nu au avut mătura şi făraşul la purtător pentru a aduna excrementele animalelor.

Poliţiştii comunitari sunt cu ochii pe proprietarii de câini care nu respectă normele de igienă impuse pe spaţiile verzi, de pe domeniul public.

De la începutul anului şi până în prezent, numeroşi ploieşteni au fost amendaţi cu până la 500 de lei fiecare, pentru că îşi plimbau companionii canini în afara ţarcurilor special amenajate pentru aceştia, fără botniţă şi fără lesă, dar şi pentru că nu respectă legislaţia in vigoare privind adunarea excrementelor animalelor pe care le deţin, de pe domeniul public.

Îşi fac nevoile unde se joacă copiii
Unul dintre cele mai populate parcuri pentru câini este cel aflat pe Bulevardul Republicii, în apropierea statuii lui Mihai Viteazul. Ţarcul este amenajat cu bănci pe care se pot odihni stăpânii animalelor de companie, în zonă existând şi numeroase coşuri şi pungi de gunoi, proprietarii câinilor având obligativitatea menţinerii curăţeniei în interiorul spaţiului de joacă.

Numai că, de cele mai multe ori, aceştia nu respectă legea şi nici nu dau dovadă de spirit civic. Mulţi dintre ploieştenii care au “în dotare” câini preferă să-i plimbe în afara parcurilor destinate lor, fără lesă şi botniţă. Mai grav este faptul că le permit să-şi facă nevoile în zona de joacă pentru copii.

“Am primit numeroase sesizări de acest tip şi am făcut controale. În parcul Mihai Viteazul sunt mereu semnalate astfel de probleme.  În loc să-şi ţină companionii canini sub supraveghere, pe spaţiul amenajat pentru ei, cu gard, oamenii îi lasă liberi pe spaţiul verde, nefiind deloc igienic să se joace acolo unde se joacă şi copiii noştri”, a precizat Carmen Gheorghe, şefa Poliţiei Comunitare Ploieşti.

Persoanele prinse că-şi plimbă câinii pe domeniul public, în afara ţarcurilor, găsesc scuze care mai de care mai comice pentru ceea ce fac. “Oamenii ne spun că animalele lor devin agresive în preajma altor câini, că spaţiul este prea mic şi că nu au loc să alerge în voie, că nu au avut timp să-I bage în ţarc în ziua în care au fost prinşi pentru că se grăbeau la serviciu, ori că animalul refuză să intre în ţarc”, a spus un poliţist comunitar care trece în control, zilnic, prin zona parcului de pe Bulevardul Republicii

Amenzi de sute de lei pentru nerespectarea legii
Potrivit unei hotărâri de Consiliu Local, persoanele care deţin exemplare canine şi care sunt depistate că nu curăţă în urma lor sunt pasibile de amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.  Totodată, se interzice plimbarea pe trotuare a câinilor de companie fără lesă şi fără ca proprietarul să dispună de matura si de faras pentru curăţarea locului şi evacuarea excrementelor.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite