Ploieşti: Producătorii de vin au de suferit din cauza crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Producătorii de vin au de suferit din cauza crizei
Ploieşti: Producătorii de vin au de suferit din cauza crizei

Mulţi producători importanţi de vin din Prahova sunt afectaţi de scăderea vânzărilor, însă, din această cauză au de suferit şi micii agricultori care au culturi de viţă de vie şi care se văd nevoiţi să-şi vândă strugurii la preţuri de nimic

Anul acesta agricultorii au înregistrat supraproducţie de struguri. Astfel, dacă în alţi ani de pe un hectar de viţă de vie erau culese aproximativ 3.500 kilograme de struguri, anul acesta de pe aceeaşi suprafaţă sunt culese cu 4.000 de kilograme în plus. Mulţi dintre agricultorii care deţin câteva hectare de viţă de vie vor fi puşi în situaţia de a-şi vinde marfa la preţuri de nimic.

”Dacă anul trecut preţul unui kilogram de struguri cumpărat din gospodării era de 1 leu, anul acesta preţul este de 30 de bani”, explică Marian Marcu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole pentru Dezvoltare Rural (DARD) Prahova. Oamenii scot în această perioadă strugurii de vin în faţa casei pentru a-i vinde la preţul de 1 leu kilogramul, preţ care va fi mult mai mic însă în perioada următoare.

”Suntem disperaţi, avem struguri ca niciodată dar nu ştim unde să-i vindem. Am dat anunţuri în ziare şi chiar ne punem la dispoziţie zdorbitorul pentru cei care vor să cumpere struguri şi să îi ia de la noi direct must. Vindem şi must şi vin, pentru că nu am scăpat nici de vinul de anul trecut, iar acum trebuie să cumpărărm şi butoaie pentru cel nou”; explică Miron Constantin, un agricultor din localitatea Albeşti.

Cramele au ieşit în pieredere
Potrivit reprezantanţilor Cramei Halewood din Ploieşti, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut s-a constatat o scădere de 17 % în ceea ce priveşte volumul vânzărilor. Astfel, chiar şi preţul vinului comercializat de acest producător a scăzut faţă de anul trecut cu 14 % . 

"În România, preţurile de raft pentru vinurile româneşti,, pe care le poate constata oricine, se situează în intervalul 60 eurocenţi şi 30 euro. Aceleaşi vinuri pe rafturile din ţările importatoare se găsesc între 2 şi 20 euro. Din acest lucru se poate trage concluzia că vinurile româneşti mai slabe se vând mai scump iar cele de top se vând mai ieftin în străinătate decât în România”, spune Diana Binder, reprezentantul Halewood.

Situaţia este mai gravă la unele societăţi de vinificaţie din zonele Urlaţi, Valea Călugărească sau Ceptura, care, din cauză că au rămas cu vinurile nevândute nu au achitat nici acum valoarea strugurilor cumpăraţi de la micii producători din aceste zone. ”Am vândut strugurii la Cramă la Ceptura şi ne-au spus că ne dau banii la o săptămână după aceea. Am fost de acord atunci, dar au trecut luni bune şi noi tot nu am primit banii. În schimb am reuşit să facem o înţelegere cu ei şi ne-au dat în loc de struguri, sticle de vin”, spune Marina Geamănu, din Ceptura.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite