Ploieşti: Iulia Prodan, coregrafa cu suflet de copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este atestată în arta dansului dar iubeşte la fel de mult şi teatrul, pe care îl joacă într-o trupă studenţească dar îl şi predă ploieştenilor cu vârste cuprinse între 2 şi 35 de ani.

Talentul artistic al Iuliei Prodan a fost descoperit de la o vârstă fragedă, când a păşit pentru prima dată pe uşa Palatului Copiilor din Ploieşti. La început tânăra a urmat cursuri de teatru sub atenta îndrumare a profesoarei Antoneta Trifu, cea care a ajutat-o ulterior să joace şi pe alte scene ploieştene. Când avea 13 ani Iulia a descoperit o mare pasiune, care avea să devină un ţel în viaţa ei.

Dansează din pasiune
„Mi-a plăcut foarte mult să dansez pentru că învăţam foarte repede, am memorie vizuală şi dacă văd ceva pot reproduce imediat”, explică tânăra coregrafă. La 18 ani Iulia a încheiat activitatea la Palatul Copiilor şi s-a mutat în Bucureşti, unde a studiat la facultate şi a încercat să-şi facă un nume în industria dansului românesc. „Am lucrat la o companie de teatru de revistă, dar am făcut şi coregrafii în particular. Din păcate foarte multe dintre slujbele care îmi erau oferite aveau anumite tente sexuale, sau erau dansuri de cabaret, pe care eu nu pot accepta să le interpretez”, explică Iulia.

În lumea show-bizului
În urmă cu un an de zile, tânăra a fost rugată de fosta ei profesoară de teatru să o ajute cu coregrafia pentru trupa studenţească „Moft”, iar de atunci se ocupă de dansurile care sunt puse în scenă în cadrul pieselor de revistă şi nu numai. Iulia Prodan este totuşi pesimistă atunci când vine vorba de succesul unui tânăr artist în lumea show-bizului românesc.

„Secretul unei femei în acest domeniu este să intre pe uşă cu dosul, pentru că majoritatea spectatorilor, în special bărbaţii pun accent pe sexapeal la un artist şi nu pe talent. Este vina deopotrivă a mass-mediei care promovează şi a publicului care acceptă sau chiar cere astfel de nonvalori în viaţa de zi cu zi”, este de părere artista.

Teatrul, iubirea secundă
Pentru că la vârsta de 15 ani a fost pentru prima dată ofertată să joace alături de studenţii din trupa „Moft”, Iulia s-a simţit ataşată de acest grup artistic şi a continuat să joace alături de tinerii actori până în acest moment, cu toate că a studiat în Capitală, timp în care nu a mai putut face parte din trupă. În urmă cu un an, însă, ea a revenit pe scenă alături de ei şi a reuşit chiar să câştige importante premii la concursurile naţionale la care a participat.

Printre cele mai importante trofee se numără şi marele premiu pentru dans în cadrul festivalurilor naţionale de estradă organizate la Buşteni, dar şi premiul pentru complexitatea artistică primit tot la Buşteni, la Festivalul „Seri în lumea Thaliei”, de anul acesta.

Profesoara de teatru
În paralele cu activitatea de coregraf şi artist de teatru, Iulia Prodan predă lecţii de teatru la Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” din Ploieşti. „Am elevi de la 2 ani şi jumătate la 35 de ani, chiar şi un tătic, care vine la cursuri alături de fiul lui de 7 ani. Majoritatea vor să ia aceste lecţii de teatru ca să poată participa la castinguri pentru reclame”, explică tânăra.

Ea spune că, indiferent că este vorba de dans sau de teatru, dacă o persoană nu are talent nu poate ajunge departe, oricât de mult ar încerca.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cum ai ajuns să faci dans şi teatru?
I.P.: Pe la 6-7 ani am intrat la Palatul Copiilor, după ce încercasem foarte multe alte opţiuni, cum ar fi înotul, baletul, gimnastica, şahul şi chitara dar niciuna nu mă atrăgea în mod deosebit. La palatul Copiilor am făcut teatru şi dansuri mai târziu, până la 18 ani.
 
Ce-ţi place mai mult între coregrafie şi teatru?
I.P.: Coregrafia este ceea ce m-a atras cel mai mult dintre toate artele. Anul trecut am obţinut şi un atestat de coregraf şi am avut mai multe exeprinţe în acest domeniu, inclusiv trei participări la preselecţiile pentru emisunea „Dansez pentru tine”.

CE-I PLACE
Iuliei îi place foarte mult să joace teatru fiind actriţă în trupa „Moft” a Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti. Îi plac foarte mult maşinile Maseratti dar şi căsuţele ca din poveşti, mici şi bine îngrijite.

CE NU-I PLACE
„Nu-mi plac minciuna şi falsitatea, dar cred că aşa sunt toţi oamenii, iar la un moment dat tot trebuie să ţi-o întoarcă cumva. Nu cred că există prieteni şi prietenii, trebuie să fi tu pentru tine şi atât”, este de părere tânăra.

PROFIL

Născută
19 iulie 1986, Ploieşti

Educaţie
A absolvit Facultatea de Inginerie Economică

Experienţă
Dansează de la vârsta de 6 ani

Familie
Este necăsătorită

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite