Probleme cu zăpada la Cota 1400. Accesul este permis doar mașinilor cu lanțuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarna şi-a intrat în drepturi și pe Valea Prahovei. Ninge în staţiunile montane încă de marți noapte, iar zăpada proaspăt depusă atinge 10 centimetri. În zilele următoare, meteorologii se așteaptă, în zonele montane, la un strat de 15 cm, viscol pe alocuri și chiciură.

Cele mai grave probleme de pe Valea Prahovei se înregistrează pe drumul care leagă staţiunea Sinaia de Cota 1400. Pe carosabil s-a format un strat gros de gheaţă care este acoperit de zăpadă, iar accesul este permis doar mașinilor echipate cu lanțuri.

Drumul spre Cota 1400 este în administrarea Primăriei, dar nu am luat deocamdată decizia de a-l deszăpezi pentru că ne-ar costa, în fiecare iarnă, jumătate din prețul alocat întregii stațiuni. Este un drum de altitudine care îngheață foarte repede și permite acumularea de zăpadă. Accesul este posibil, însă, mașinilor echipate cu lanțuri, sunt montate în acest sens panouri de avertizare", ne-a spus Mădălina Roșu, purtător de cuvânt al Primăriei Sinaia.

Turiştii care vor să urce pe munte au ca alternativă telecabina, tariful pentru o urcare fiind de 18 lei de persoană. 

Angajaţii Districtului din Sinaia, care deserveşte toată Valea Prahovei, s-au pregătit pentru această iarnă cu 200 tone de sare şi 200 metri cubi de nisip.

În stațiunea Sinaia, administraţia locală a achiziţionat pentru sezonul rece 180 de tone de material antiderapant. Pe tronsonul Comarnic - Predeal au fost montate indicatoarele de iarnă, care avertizează că drumul este alunecos.

Efective mărite de polițiști rutieri

Zilele următoare, care vor fi caracterizate de un trafic intens pe Valea Prahovei, vor duce la o intensificare a controalelor din partea agenţilor de la Poliţia Rutieră. „Vizăm o fluidizare a traficului pe DN1, de aceea vom avea echipaje în intersecții și în apropierea trecerilor de pietoni atât în stațiunile montane, cât și în Ploiești, Câmpina și celelalte orașe din Prahova. Viteza și combaterea consumului de alcool la volan vor fi principalele acțiuni asupra cărora ne vom concentra", ne-a spus comisarul Ștefan Crivăț, șeful Poliției Rutiere Prahova.

Deocamdată, agenții rutieri din Prahova nu au aplicat amenzi pentru lipsa cauciucurilor de iarnă pentru că, din punctul lor de vedere, carosabilul este „la negru", adică nu este acoperit de polei sau zăpadă. Un strat mai consistent, în zilele următoare, ar putea aduce șoferilor care circulă necorespunzător reţinerea certificatului de înmatriculare şi amenzi cuprinse între 603 şi 1.340 de lei, precum și 9 până la 20 de puncte de penalizare. Dacă șoferii provoacă blocaje în trafic, sancțiunile sunt foarte dure: amenzi cuprinse între 2.500 și 4.000 de lei.

Prognoza meteo

Zilele următoare, în Prahova, vremea va fi rece și în general închisă, cu cer acoperit. Pe arii extinse se vor semnala ninsori moderate, iar stratul nou depus va depăși pe alocuri 10 cm, izolat 15 cm. Vântul va sufla cu intensificări în sudul județului, viscolind zăpada. Se va semnala ceață asociată și depunere de chiciură. La altitudini de peste 1800 m, în Bucegi, temperaturile minime vor fi cuprinse între -14 și -8 gr.C, iar temperaturile maxime între -12 la -7 gr.C. La altitudini sub 1800 m, temperaturile minime vor fi cuprinse între -8 și -4 gr.C, iar temperaturile maxime între  -7 și -1 gr.C.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite