Ploieşti: Prin programul “Prima Casă” se pot achiziţiona doar apartamente vechi, cu două camere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Ploieşti, nu există apartamente noi care să poată fi cumpărate cu 60.000 de euro, cele mai ieftine locuinţe abia construite costând în jur de 70.000 de euro.

Programul guvernamental “Prima Casă” îi avantajează doar pe proprietarii de apartamente cu două camere, unde se va regăsi şi cea mai mare parte din cereri, după cum apreciază experţii imobiliari.

“Avantajaţi vor fi vânzătorii de apartamente cu două camere, care se încadrează în suma de 60.000 de euro. E clar că acest program guvernamental va avea o influenţă pozitivă asupra pieţei imobiliare. Aceşti bani care vor intra pe piaţă vor ajuta în câteva luni şi proprietarii de apartamente cu trei camere pentru că în general cei care vând un apartament sunt cumpărători în altă parte şi în felul acesta tranzacţiile vor începe să se mişte”, este de părere Laurenţiu Drăgulin, director al agenţiei imobiliare Adler.

Efectul acestui program se va vedea, în special la construcţiile vechi, în condiţiile în care, în Ploieşti, construcţii noi sunt puţine, iar investitorii nu ştiau de acest program în momentul derulării investiţiei.

“La momentul actual, nu există pe piaţă apartamente noi la 60.000 de euro. Este posibil ca unii dezvoltatori să-şi regândească proiectele. În prezent sunt începute în jur de 200-300 de apartamente noi, iar aflate în faza de finalizare se regăsesc în jur de 1.000 de apartamente. Însă, cel mai ieftin apartament nou se vinde la un preţ de 70.000 de euro, ceea ce depăşeşte garanţia dată de Guvern”, a mai precizat Laurenţiu Drăgulin.


Preţurile au stagnat
Un efect al acestui program este, se pare, stagnarea preţurilor pe piaţa imobliară din Ploieşti. “De când a apărut acest program guvernamental Prima Casă, preţurile pe piaţa imbiliară au stagnat. Atât cumpărătorii, cât şi vânzătorii sunt în aşteptare, iar la momentul actual nu se mai fac tranzacţii pe piaţă”, este de părere Cristina Bucur, director al agenţiei Nilus. Reprezentantul imobiliar a mai spus că preţurile actuale de pe piaţă nu sunt realiste, în condiţiile în care nu există tranzacţii şi că nu vând decât persoanele care au neapărat nevoie de bani.

Şi Daniela Karahan, reprezentant al agenţiei Mardaf consideră că programul guvernamental ar putea relansa piaţa imobiliară dacă într-adevăr băncile vor începe să acorde credite clienţilor. “Deocamdată nu s-a dat drumul la credite dar dacă acest lucru se va întâmpla, cu siguranţă preţurile vor începe să o ia uşor în sus”, a precizat agentul imobiliar.

Se caută apartamente şi case ieftine
În prezent, în Ploieşti nu se mai vând decât apartamente mici şi ieftine, aflate sub preţul pieţei. Cele mai căutate imobile sunt cele aflate sub 45.000 de euro în zone precum Cantacuzino sau Democraţiei.

Pe fondul crizei, sunt vânzători care au scăzut foarte mult preţul pe care îl cer pe apartamente, ajungându-se, în unele cazuri, de la 60.000 de euro la 42.000 de euro. Cele mai ieftine apartamente se găsesc în zone precum Vest, unde un apartament cu două camere costă în jur de 35-40.000 de euro.

 “Ploieştenii mai sunt interesaţi şi de căsuţe până în 80.000 de euro cu teren aferent în jur de 300 metri pătraţi în zone semicentrale , ca de exemplu străzi cu acces din Democraţiei sau Gheorghe Doja, pe care le pot renova, fără a le dărâma complet. Dacă până acum nu existau pe piaţă apartamente sub 30.000 de euro, acum acestea au început să apară în special în unele zone din cartierele Vest şi Malu Roşu”, a mai declarat Laurenţiu Drăgulin.

Scădere cu 25% tarifelor la imobile
De la începutul anului şi până în prezent, pe piaţa imobiliară din Ploieşti s-a înregistrat o scădere a preţului mediu la imobile cu aproximativ 25%. Un apartament cu două camere în zona centrală într-un bloc vechi costă acum între 45-50.000 de euro, iar cu trei camere - în jur de 60.000 de euro.

Şi pe piaţa închirierilor, preţurile au scăzut de la 400 de euro cât costa anul trecut închirierea unui apartament de două camere la 300 de euro pe Bulevardul Republicii. Acum majoritatea cererilor pe piaţa închirierilor sunt pentru apartamente cu două camere, faţă de 2008, când se căutau apartamentele cu trei camere.

Apartamentele noi au rămas scumpe
Pe piaţa imobliară, cel mai puţin au scăzut tarifele pentru apartamentele noi din zona centrală. Aici, un apartament cu trei camere costă 95-100.000 de euro, iar unul cu două camere 75-80.000 de euro. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite