Ploieşti: Mihai Condrescu, inginerul care “face imagine” Prefecturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Mihai Condrescu, inginerul care “face imagine” Prefecturii
Ploieşti: Mihai Condrescu, inginerul care “face imagine” Prefecturii

Este purtătorul de cuvânt al Prefecturii Prahova de peste zece ani şi până acum a schimbat nouă prefecţi.

După absolvirea facultăţii, a fost repartizat să lucreze pe Oltul Inferior la montaj de turbine în hidrocentrale. Ulterior, şi-a schimbat, parţial, de mai multe ori meseria de bază. Astfel, a lucrat la realizarea de instalaţii în chimie şi petrochimie şi în construcţii la o firmă din Ploieşti.

A fost corespondent BBC
În anul 1990, a devenit primul corespondent regional al BBC din Prahova. “Îmi place să scriu, ceea ce m-a făcut ca, în paralel cu munca în construcţii pe care o desfăşuram, imediat după Revoluţie, să devin primul corespondent al BBC. În 1991, am dat examen pentru a merge la redacţia din Londra , însă am fost al treilea care am picat”, îşi aminteşte Mihai.
În 1992, s-a angajat la Prefectura Prahova unde a lucrat mai întâi pe probleme de mediu şi ulterior la departamentul de relaţii externe, unul dintre avantajele sale fiind cunoaşterea foarte bună a trei limbi de circulaţie internaţională: engleză, franceză şi italiană.

“Am rămas pe funcţia de consilier al prefectului, iniţial specializat din mers pe relaţii externe, protocol şi purtat de vorbe. De-a lungul anilor, instituţia s-a reformat, iar eu am crescut şi m-am format alături de aceasta”, spune Mihai Condrescu. 
La început, relaţia cu presa “se baza pe bunul simţ şi lipsa de experienţă a purtătorului de cuvânt şi a jurnaliştilor care acceptau mai uşor greşelile inerente”. Mihai consideră că “înainte era greu din necunoaştere, acum e greu pentru că ziariştii sunt formaţi şi ca purtător de cuvânt cu cât eşti mai format cu atât există pericolul să cazi în rutină”.

De-a lungul anilor, cât a ocupat funcţia de purtător de cuvânt, Mihai “a schimbat” nouă prefecţi. Îi ţine minte pe fiecare dintre ei, în ordinea cronologică în care s-au succedat în funcţii şi vorbeşte frumos despre fiecare dintre aceştia. 
În momentul în care furnizează informaţii reprezentanţilor mass-media, purtătorul de cuvânt al Prefecturii spune că întâi trebuie să se gândească la imaginea instituţiei, la efectele cuvintelor sale şi de-abia după aceea la prezentarea evenimentului propriu-zis.

A picat într-un canal
Deşi meseria pare lipsită de orice risc fizic, Mihai a avut parte şi de situaţii riscante. “Acum trei ani, pe când am mers cu presa la fostul combinat de la Valea Călugărească, fiind tot timpul cu ochii pe reprezentanţii mass-media să nu intre în zonele periculoase şi uitându-mă pe sus, nu am văzut că am călcat într-o gură de canal care nu mai avea capac. Norocul meu a fost că am avut un reflex de a deschide braţele şi a rămâne sprijinit pentru că gura de canal avea vreo patru metri adâncime”.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce presupune munca de purtător de cuvânt?
M.C.: Să-mi creez o reţea care să-mi furnizeze informaţii, adică atunci când un prefect este numit în această funcţie eu trebuie să îl conving că trebuie să fiu încontinuu informat asupra lucrurilor bune şi rele care se petrec. De asemenea, această muncă presupune să le spun ofiţerilor de serviciu că trebuie să îmi aducă la cunoştinţă evenimentele importante care se petrec în afara programului şi să îi conving pe colegi să colaboreze şi unora chiar să le explic că nu le iau pâinea de la gură.

Ce este esenţial pentru ceea ce faci?
M.C.: Pot spune că este foarte important să am grijă ca bateria telefonului să fie mereu plină. Îmi plac obiectele tehnice şi ţin la acestea şi de aceea nu îmi încarc telefonul în timp ce funcţionează.

CE-I PLACE
“Îmi place să acult muzică, în special rock-ul anilor ´50-´70 şi să citesc. Îmi place să fiu informat şi de aceea urmăresc, în general, mai multe buletine de ştiri, inclusiv pe televiziunile externe”.

CE NU-I PLACE
“Nu-mi plac oamenii cu două feţe, minciuna şi mâncărurile grase”.

PROFIL

Născut
29 ianuarie 1953, Ploieşti

Studii
Facultatea de Energetică – Universitatea Politehnică din Bucureşti

Profesie
inginer

Familie
căsătorit

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite