Prahovenii își dau rudele dispărute pentru că au nevoie de moșteniri. Cine sunt cei mai căutați oameni din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

300 de infractori și dispăruți reprezintă, numai în Prahova, fluctuația anuală de urmăriți general. Mai nou, unii reclamă dispariția rudelor, de care nu s-au interesat de ani buni, pentru că au nevoie de prezența acestora la stabilirea moștenirii sau pentru diverse acte de proprietate.

Aproximativ 300 de fotografii sunt prinse în bolduri, de-a lungul unui an, pe panoul din Biroul de Urmăriri de la Inspectoratul Județean de Poliție. Este fluctuația obișnuită de infractori și dispăruți căutați de oamenii legii pentru a fi transferați în închisori sau pentru a fi „înapoiați" rudelor care nu mai știu nimic despre ei.

Boldurile și chipurile se înmulțesc sau se reduc în fiecare lună, dar nu scad mai niciodată sub 70. „În ceea ce privește infractorii pentru care există mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, unul dintre cele mai vechi cazuri este al lui Adrian (Dudu) Nicușor Tudor, un bărbat de 43 de ani, pe care îl căutăm din 2009. Acesta a fost condamnat de Judecătoria Sinaia pentru furt calificat, după ce a spart mai multe locuințe", ne-a prezentat unul din capii de afiș comisarul-șef Gheorghe Micu, responsabil de Biroul de Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al IJP Prahova.

Printre „cei mai căutați oameni" din Prahova, în ultimii ani, se numără și Valerică Corobea, de 51 de ani, și Costin Răzvan Cîrligeru, de 33 de ani, condamnați la 6, respectiv 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală cu produse petroliere, infracțiune comisă în Constanța.

image

New entries: Dorel și Lorentz

Din decembrie 2011, la panou s-au adăugat Dorel Ghiorghe, un ploieștean de 32 de ani, care are un mandat de 4 ani de închisoare pentru înșelăciuni cu produse bancare și bunuri de uz casnic, dar și o figură mai cunoscută, Lorentz Curcă. În vârstă de 25 de ani, acesta este fiul cunoscutului interlop ploieștean Sandu Zamfir, cunoscut mai bine sub porecla de Austrianu. Cântărețul de muzică populară Tinu Vereșezan a depus anul trecut o plângere la Poliția Română pentru că, după ce a primit un avans pentru un BMW X6, vândut lui Lorentz, acesta a refuzat să-i achite restul sumei. Era doar una din infracțiunile comise de acest infractor. „Lorentz Curcă are mandat de arestare preventivă pentru înșelăciuni și furturi. Chiar dacă are domiciliul în Pitești, știm că are legături cu Ploieștiul", ne-a mai spus Gheorghe Micu.

La jumătatea lunii decembrie, Austrianu și alți doi fii ai acestuia au fost ridicați și arestați preventiv pentru infracțiuni asemănătoare. La descinderile de atunci, Lorentz nu a fost găsit de polițiști.

Aproximativ 20 de persoane aflate în atenția polițiștilor prahoveni sunt deja arestate în străinătate în vederea extrădării și, de obicei, sunt și în executarea unui mandat, în respectivele țări, pentru comiterea de infracțiuni.

Dați dispăruți pentru moșteniri

Un segment aparte al urmăriților general sunt dispăruții. Unii plecați voluntar de acasă, din cauza anturajului sau a problemelor din familie, alții bolnavi, dar și persoane despre care se presupune că au murit, dar, în lipsa cadavrului, nu poate fi declarată moartea. Este și cazul lui Eusebiu Boloacă, care avea, la momentul dispariției, adică în 1999, trei anișori. Lăsat nesupravegheat pe malul pârâului Dâmbu, se presupune că a murit înecat.

„În ultimul an, am remarcat și un alt trend. Vin la noi prahoveni care își dau dispărute rude pe care nu le-au văzut de 5 până la 10 ani, unchi, mătuși, veri. În realitate, vor să dea de ei pentru că au nevoie de «dispăruți» pentru definitivarea moștenirilor sau de prezența acestora la încheierea diverselor acte de proprietate", spune Gheorghe Micu.

Și multe dintre persoanele plecate în străinătate sunt date dispărute. Unele dintre ele au început altă viață, alături de alți parteneri, fără să mai răspundă la telefon soților și părinților din România, iar alții nu mai comunică cu rudele pentru că sunt în arest în alte țări și le este jenă să le spună celor de acasă că sunt în pușcărie.

Spirit civic

Pentru a-i găsi pe urmăriți, polițiștii se bazează foarte mult pe indiciile oferite de rude, dar și pe oameni obișnuiți, de la vecini până la trecători cu spirit civic. „Orice persoană care observă un urmărit general sau care poate oferi indicii care să conducă la depistarea acestuia, trebuie  să contacteze de îndată cea mai apropiată unitate de poliţie, sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ", spune Raluca Brezeanu, purtător de cuvânt al IJP Prahova.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite