Prahovenii beau apă infestată cu nitriţi şi nitraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afecţiunile cele mai răspândite pe care le acuză cei care consumă această apă sunt cele digestive şi respiratorii.

În urma controalelor efectuate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, în mai multe localităţi din judeţ, apa de la fântâni este infestată cu diferite bacterii dăunătoare pentru sănătate. „Peste 50% din probele analizate din punct de vedere bacteriologic şi chimic au ieşit necorespunzătoare. Apa potabilă este contaminată cu streptococi fecali, coliformi fecali, amoniac, nitraţi şi nitriţi", ne-a declarat Dan Decebal, purtătorul de cuvânt al DSP Prahova.

Această situaţie se regăseşte în majoritatea comunelor prahovene care nu beneficiază de sistem centralizat de apă, iar locuitorii sunt nevoiţi să folosească pentru uzul casnic apă de la fântâni. Pintre comunele unde apa a ieşit necorespunzătoare consumului de către populaţie se numără Râfov, Gorgota, Olari, Gherghiţa, Tomşani, Colceag, Aluniş, Vărbilău, Bertea, Plopu, Măneşti, Lapoş, Tătaru şi Starchiojd.

Este afectată pânza freatică

Autorităţile locale spun că nu au cum să împiedice infestarea apei, iar acest lucru se produce în special atunci când plouă. „Pânza freatică este infectată din cauza latrinelor şi a grajdurilor pentru că atunci când plouă toată mizeria se duce acolo şi pe urmă în fântâni. Singura soluţie este introducerea apei în sistem centralizat. Noi am organizat deja licitaţia, urmând ca din toamnă să înceapă lucrările pentru conducta de aducţiune", a precizat viceprimarul comunei Aluniş, Florica Popa. Aceasta a mai declarat că în urma rezultatului primit de la DSP, au fost puse substanţe clorigene în fântâni, după care a fost scoasă apa din ele pentru curăţare.

Deşi ştiu că apa nu este bună de băut, mulţi prahoveni din localităţile amintite continuă să o consume. „Am auzit că apa ar avea ceva probleme, dar nu ne permitem să cumpărăm apă îmbuteliată. Cu ce să facem mâncare?", ne-a zis Ion Istrate din Gherghiţa.

Potrivit medicilor, persoanele care consumă apă infestată riscă să acuze afecţiuni digestive şi alte boli care se pot manifesta în timp. „Cele mai răspândite sunt afecţiunile difestive, iar nitriţii şi nitraţii afectează nou-născuţii şi copiii sub trei ani. Are de suferit transportul oxigenului în celule", a menţionat doctorul Dan Decebal.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite